Michael Mehler har tagit över tyglarna för Halmprojeket och planerar att göra halmen till Österlens signum. Hur halm ska vara en del av framtida jular är något han nu överväger.

Michael Mehler har tagit över tyglarna för Halmprojeket och planerar att göra halmen till Österlens signum. Hur halm ska vara en del av framtida jular är något han nu överväger. Foto: André Kvist

Glöm Gävlebocken – Österlenbocken är framtiden

Halmprojekt kan spilla över till julfirandet

ÖSTERLEN.

Det nystartade Halmprojektet kan bli ett framtida dragplåster för hela Österlen. Ambitionen är att konceptet ska utvidgas till julen och möjligen kan avslutningen bli en julig konstruktion likt Gävlebocken.

Av
André Kvist

Var och vartannat år brinner den där Gävlebocken upp. Trots alla tänkbara säkerhetsåtgärder är det ständigt någon som lyckas tutta fyr på den. Nog har det blivit ohållbart att sätta upp den stora halmkonstruktionen där. Ett alternativ vore att bygga en halmbock på Österlen.

Just det kan bli verklighet. Michael Mehler som nyligen startat upp Halmprojeket vilket som ambition att skapa både hotell och kyrka i halm, samt en tävling i halmkonstverk. Halmfestivalen ska ske i oktober framöver och faller det väl ut finns det inga hinder för att halmverken får stå kvar ändå till juletid.

- Det är ju väldigt mycket julkänsla över halm. Tanken är att börja i oktober och växer det så är det bara att förlänga året ut. Konstverken vill ju man fortsätta se länge och de håller fram till julen, säger han.

Att skapa en Österlenbock vore högtidligt nog för att i framtiden sätta punkt för halmfirandet. En idé han är ombord på, även om han är något orolig att även den skånska bocken skulle brinna.

- Ja en halmbock är ju klart en rolig idé. En bock av halm skulle kunna vara en del av en tävling kanske, säger Michael Mehler.

Hans största oro är att det likt situationen i Gävle skulle leda till eld och skadegörelse. Men placerar man en Österlenbock i hamnen i Simrishamn så vore det både nära till vatten och under mer övervakning än om man placerar den på ett fält, menar han

Dock är Michael inte övertygad om att det ska vara just en bock varje år, det kan lika väl vara något annat juligt.

- Jag tycker om när det är organiskt och inte likadant hela tiden. Man skulle ju kunna göra den här grannen som gjordes av halm för några år sedan i Simrishamn. Sedan är det väldigt bra att ha det vid vattnet tänker jag, avslutar han och skrattar till.

Publicerad 01 December 2019 06:00