Björn Ranelid framhäver familjen och vänligheten till din näste.

Björn Ranelid framhäver familjen och vänligheten till din näste. Foto: Privat

Björn Ranelid om julen, gåvor och familjen: ”Den största julklappen är redan given”

"Vad är livet värt ytterst sett?"

ÖSTERLEN.

Björn Ranelids önskan är att den medkänsla och givmildhet som julen symboliserar sträcker sig över hela året. Att alla ser värdet i människorna omkring sig och oavsett situation strävar efter en bättre värld. ”Även den fattigaste kan ge upp sina små ägodelar”, säger han.

Av
André Kvist

”Den första meningen är helig”. Så inleder Björn Ranelid samtalet när Lokaltidningen möter honom i hans hem i Kivik.

Den numera 70-åriga författaren som blivit en Österlenprofil i dess yttersta bemärkelse kommer nästa år ut med två nya verk. Samtidigt har han fullt upp som både talare och vigselförrättare.

- Det är framträdande varje vecka men jag ser, betraktar och tänker i mina muntliga framträdelser. Två kinder i ett och samma ansikte, säger Björn Ranelid med glimten i ögat.

Det här är sista gången han talar om julen. Det gör han klart från start. Genom åren har han vid flera tillfällen fått förfrågan. Möjligen är det hans retorik och kolossala ordförråd som gör honom så eftersökt för just detta ämne.

För Björn Ranelid handlar julen om gåvor. Inte materiella ting, vilket han själv inte vill beblanda sig med, utan gåvor som är oersättliga och samtidigt så enkla att dela med sig av.

Några julklappar blir det inte i år för familjen Ranelid, det är ett aktivt val. Istället läggs större vikt på att umgås med varandra. Det handlar även om medmänniskor, din nästa som Björn säger.

- Under högtider och framförallt julen är vi mer mottagliga för din nästa. Man inser också att vi har det inte alla lika bra på jorden. På flera platser rasar det krig. När kriget andas in långt borta blåser det sin luft på Rinkeby och Rosengårds torg, säger han.

Just tanken att vi som människor under julen ser personen intill oss är något som Ranelid önskar att alla kunde göra året om. Han nämner Bill Gates och Melinda Frenchs välgörenhetsarbete som en ständig julafton. Deras enorma tillgångar är få förunnat men även den enklaste bland oss kan göra skillnad.

- Ingen bestämde var du föddes, till vem eller när. Är man varse om det så har man respekt för den gåva man fått. Att födas är den första och största julklappen. Även den fattigaste kan ge av det lilla som de har när det är kris och andra behöver hjälp.

Ranelid beskriver det som kristaller, små handlingar av medmänsklighet. Det är handlingen och inte dess värde som har betydelse. Ett leende eller en hälsning kostar ingenting men kan vara oändligt värdefullt för mottagaren.

Även om det ideligen är nya framträdande, förfrågningar och medial uppmärksamhet så har Björn Ranelid klart för sig vad som är viktigast för honom under högtiden, familjen. Samtidigt har hans familj, precis som många andra, ett pussel att lägga var jul.

- Det är lite knepigt varenda gång var vi ska vara. Vi har ju barnbarn här i Skåne sedan har vi Stockholm. Dagligen får jag dessa fina filmer på barnbarnen och det är större glädje för mig än alla pengar, ära och berömmelse. Jag kan titta timme in och timme ut, det är en sådan enorm gåva och jag kan knappt förstå att det är sant.

- Vad är livet värt ytterst sett? Det är kärlek, vänskap och att kunna dela med sig av den gåvan på bästa sätt.

Man kan förvalta sitt liv på olika sätt men till syvende och sist är det ens handlingar som påverkar mest, avslutar Björn Ranelid.

- Det finns vissa ögonblick, stationer, de där stora skeendena i livet då man får tänka efter. Den första och största julklappen är redan given, att du föddes och finns till.

Publicerad 01 December 2019 06:00