Snö under julhelgen sker i snitt var sjätte jul i sydöstra Skåne, senast det var helt vitt i landet var år 2010.

Snö under julhelgen sker i snitt var sjätte jul i sydöstra Skåne, senast det var helt vitt i landet var år 2010. Foto; Mostphotos & SMHI

Vita jular är sällsynta i sydöstra Skåne

SMHI: "Det har funnits några undantag"

SYDOST.

Att få en vit jul i Skåne är ovanligt och än mer sällan inträffar det i sydost. Endast var sjätte julhelg de senaste 60 åren har förgyllts med snö. ”Att ta släden till kyrkan som Piraten skrev om händer nog rätt sällan”, säger Hans Bengtsson vid SMHI.

Av
André Kvist

Det var 2010 som hela landet fröjdades i julstugorna åt att det var en vit jul utanför fönstren. Utanför låg en halvmeter snö i Skåne, det största snödjupet på 60 år under helgen. Sedan dess har det varit knepigare ställt på sydligare breddgrader och det är inte ovanligt i sig. Historiskt sett har sydöstra Skåne haft fler jular utan snö än med sedan 1961.

- Det har funnits några undantag men som 1970-talet var det ju helgrönt. Längs sydkusten är det normalt sett snöfritt så tidigt på vintersäsongen Att ta släden till kyrkan som Piraten skrev om händer nog rätt sällan, säger Hans Bengtsson vid SMHI.

Om vi tittar på väderstationerna i området så kan vi utläsa om julafton, juldagen och annandag jul generellt har varit vit eller ej under lång tid. För den som uppskattar snön så är det nedslående.

Statistik från SMHI visar att sedan 1961 har vi endast haft snö elva gånger på julafton, något fler men med små mängder på annandagen. Drygt var sjätte jul har vi alltså fått snö.

- Året som utmärker sig var ju 2010 då vi hade en halvmeter snö. Problemet med Österlen är att det blåser så förskräckligt och det leder till mycket snödrivor så även om det inte kommer mycket snö kan det bli svåra vägförhållanden, säger Hans och fortsätter.

- Kommer vi upp till norra Skåne och gränsen till Småland är det ett helt annat klimat, här är chanserna till en vit jul avsevärt större.

I fjol fick sydöstra Skåne några centimeter på julafton och innan dess har det varit vitt 2012, 2010 och 2009. Men tidigare än så är det enstaka jular med snö, först på 1960-talet har vi tre jular i rad med snö.

Om ni trodde att barndomens jular var fyllda av snö så tänk om. Mellan 1969 och 1995 var det vitt under julhelgen endast en gång. Det var 1981 när sydost fick runt 26 centimeter.

Så Bing Crosbys gamla klassiker när han drömmer om en ”White Christmas” förblir många år bara en dröm för många sydostskåningar. Men nog kan man alltid drömma och hoppas.

Att sia om framtiden är minst sagt knepigt men konkret kan man säga att ett varmare klimat kommer innebära mindre snö under julhelgen.

- Det är ju en komplicerad process det här med snön, varmare temperatur kan både gynna och missgynna snötillgången. Men i sydöstra Skåne kan man säga att varmare klimat innebär mindre snö på vintrarna, på Falsterbonäset är det mildast i Sverige och det är till stor del havets modererande effekt som även Österlen har från Östersjön, säger Hans Bengtsson.

Fakta

Julhelger med snö i sydöstra Skåne (största snödjup)

  • 1962 – 12 cm
  • 1963 – 6 cm
  • 1964 – 4 cm
  • 1969 – 29 cm
  • 1981 – 28 cm
  • 1995 – 24 cm
  • (2001 – 10 cm endast på julafton)
  • 2009 – 23 cm
  • 2010 – 50 cm
  • (2018 – 9 cm endast på julafton)

Sex stationer har undersökts från 1961 till 2018. Den siffra som tagits fram är högsta snödjup för julafton, juldagen och annandag jul.

Publicerad 30 November 2019 06:00