Jeanette Wrangborn öppnar dörren till sin restaurang på julafton.

Jeanette Wrangborn öppnar dörren till sin restaurang på julafton. "Här är lite större plats och så kan folk komma när det passar", säger hon. Foto: André Kvist

Krögaren öppnar dörrarna på julafton – fixar julbord för ensamma

”De ensamma blir ännu mer ensamma en sådan helg”

YSTAD.

Krögaren Jeanette Wrangborn arrangerar ett gratis julbord för ensamma och behövande på självaste julafton. Mat i all ära men det viktigaste är att människor inte sitter ensamma, menar hon. ”Det handlar om det sociala, att få vara med andra människor”.

Av
André Kvist

Under många år har Ystadkrögaren Jeanette Wrangborn gått i tankarna att göra något för de ensamma och hemlösa på julafton.

- Jag gillar egentligen inte julen för att så många är ensamma, så har jag känt i många år. Vi låser in oss med släkt och även vänner och bjuder inte in andra, de ensamma blir ännu mer ensamma en sådan helg, berättar hon.

Tidigare år har hon öppnat hemmet för människor i närheten som sitter ensamma. I fjol slog hon dock på stort. Efter en resa till Nepal så började idén ta form och någon vecka in i december frågade hon sig för om en lokal.

- Jag kom på det rätt sent men jag tänkte ”Nä, nu gör jag det!” och gensvaret var enormt.

Människor hörde av sig och skänkte julklappar, mat, tjänster och sin tid. Det gick så långt att så många band och artister hörde av sig, att Jeanette fick ofrivilligt säga nej till flera. Drygt 80 personer kom på julafton till Lancasterskolan i fjol.

- Jag hade bara tänkt julbord och pynt. Sedan ville folk skänka julklappar och en person ställde upp med stortaxi så att alla oavsett förutsättningar kunde man ta sig hit. Det var väldigt många som ställde upp!

Jeanette Wrangborn vid sin restaurang Marinan.

Jeanette Wrangborn vid sin restaurang Marinan. Foto: André Kvist

Nu gör Jeanette Wrangborn om sitt öppna julbord på sin restaurang Marinan. Istället för sittningar blir det denna jul öppet hus mellan 11.00 och 15.30.

- I år hoppas jag att det inte blir snökaos så att folk kan ta sig ner hit. Här är lite större plats och så kan folk komma när det passar.

Större delen av familjen är med och hjälper till, det gör även många andra. Förhoppningen är att denna nya tradition ska fortsätta i sann julanda.

- Efteråt är man rätt slut men det är värt det. Detta är inte bara för personer med ekonomiska svårigheter utan även äldre som har barn och barnbarn på annat håll, någon nyskild eller student som inte kommit iväg. Det handlar om det sociala, att få vara med andra människor. Du kan ha en miljon på banken men ändå vara ensam och här kan du få sällskap, avslutar Jeanette Wrangborn.

Publicerad 30 November 2019 06:00