Yrkesfiskarna Anders Paulsen och Bengt Andersson ombord på Pondus visade tidigare i år hur de arbetar med spökgarn för kronprinsessan Victoria.

Yrkesfiskarna Anders Paulsen och Bengt Andersson ombord på Pondus visade tidigare i år hur de arbetar med spökgarn för kronprinsessan Victoria. Foto: André Kvist

Insatsen mot spökgarn avbruten – oväder ställer till det

"Alla har stoppat draggningen på grund av dåligt väder"

ÖSTERSJÖN.

Den samordnade insats mot spökgarn som pågår i Bornholmsgattet avbryts. Samtliga sju fiskebåtar har på grund av vädret åkt tillbaka till hamnarna i Skillinge och Bornholm.

Av
André Kvist

I slutet av november drog den insats som Marint Centrum och Havs- och vattenmyndigheten ligger bakom mot spökgarn igång. I Bornholmsgattet mellan Skånes sydöstliga spets och den danska ön finns en av de största koncentrationerna av gamla fiskeredskap i området, det visade det tre år långa projektet Marelitt Baltic.

Sju fiskebåtar har givet sig ut till havs i syfte att plocka upp spökgarn. Det senaste är att man fått upp drygt 1,5 ton spöknät men vädret har ställt till det för insatsen.

– Jag har precis varit i kontakt med alla sju båtar. Det verkar som att alla har stoppat draggningen på grund av dåligt väder och det är osäkert när draggningarna fortsätter, säger Vesa Tschernij som samordnar arbetet.

Innan insatsen såg väderprognosen god ut men oväder och ökad vindstyrka har överraskat båtarna och på fredagen innan första advent har båtarna tagit skydd i Skillinge och Bornholms hamnar.

Planen nu är att avvakta till det har lugnat ner sig och slutföra arbetet under helgen.

Publicerad 29 November 2019 12:11