Simrishamn lägger mer än dubbelt så mycket resurser som många andra skånska kommunerpå kultur för unga.

Simrishamn lägger mer än dubbelt så mycket resurser som många andra skånska kommunerpå kultur för unga. Foto: Adobe Stock

Simrishamn lägger mest i Skåne på Kulturskolan

"I vissa kommuner finns ingenting"

SIMRISHAMN.

Kommunernas nettokostnad för musik- och kulturskolan varierar kraftigt. Nyhetsbyrån Sirens sammanställning visar att Simrishamn betalar mest per invånare i Skåne.

Av
André Kvist

I genomsnitt betalar kommunerna 260 kronor per invånare på kulturverksamheten för unga. Men skillnaderna är stora. I tolv kommuner betalade kommunerna under hundra kronor per invånare i fjol. Mest lägger Orsa med 690 kronor per invånare.

– I vissa kommuner finns ett fantastiskt utbud där barnen kan välja alla möjliga konstuttryck, men i vissa kommuner finns ingenting, säger Kulturskolerådets generalsekreterare Torgny Sandgren till Siren.

Den totala nettokostnaden för kommunerna är 2,7 miljarder kronor. Samtidigt väntas besparingar på många håll i landet. Inte minst i Simrishamn som är den kommun som lägger mest per invånare på kulturskolan i Skåne.

På nittonde plats i landet lägger Simrishamn 487 kronor per invånare, en summa som är mer än dubbelt så mycket som många andra skånska kommuner som Helsingborg (163), Trelleborg (173), Malmö (177) och Lund (187).

– Det finns till och med hot om nedläggningar. Det som oroar oss med besparingarna är att det leder till alldeles för stora skillnader mellan barn i olika kommuner.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Publicerad 28 November 2019 00:00