Barnbarnet Axel visar upp en kotte han och brodern Harry leker med.

Barnbarnet Axel visar upp en kotte han och brodern Harry leker med. Foto: André Kvist

Hundraårig odlingstradition fortsätter – inväntar rushen inför jul

”Allt fler köper stora eller små granar”

HERRESTAD.

Under fjolårets torka miste man tre års produktion men julgransodlarna Magnus och Harriet Holmqvist kör på med sina odlingar. De har odlat granar i över 40 år och har en odlingshistorik i släkten med anor från innan världskrigen.

Av
André Kvist

Det är lugnet före stormen någon vecka innan julgransförsäljningen drar igång. På gården utanför Ystad är det trots allt idogt arbete för Harriet och Magnus Holmqvist. De har uppemot 90 000 grannar i olika storlekar som växer på 30 hektar runt om på Österlen.

Här på gården arbetar man just nu med att klippa av grenar som ska bli till kransar och ris, samt märka upp de olika granarna.

– Vi är väldigt noga med en sak och det är att inte hugga eller göra något mer än vad som är nödvändigt. Snart är det dags för de större granarna och de som ska till julskyltningen sedan börjar vi med granarna som ska till privatpersoner helgen innan första advent, säger Harriet.

Det är kungsgranar och rödgranar som går åt. Man har även några andra varianter vid hemmet, bland annat en variant av blågrön, Nobilis, vars grenar främst används till dekoration. Kottarna tycker de båda barnbarnen Harry och Axel är roligast att använda som ”handgranater”.

Fjolåret var tufft, torkan förstörde tre års arbete men i år är man tillbaka på banan igen, berättar Magnus.

Fjolåret var tufft, torkan förstörde tre års arbete men i år är man tillbaka på banan igen, berättar Magnus. Foto: André Kvist

Harriet och Magnus har odlat granar i drygt 40 år, men intresset har funnits i släkten sedan långt tidigare. Harriets farfar började redan vid förra sekelskiftet att odla på området kring det som idag är trädgårdsstaden.

–Farfar köpte Abrahams fält och sedan tog min far över och så blev det mer plantor. Då var det Ystad plantskola som nu flyttat längre ut från stan, berättar Harriet.

- Sedan i slutet av 1960-talet köpte svärfar detta och han odlade växter och började odla granar som vi sedan tog över, tillägger Magnus.

För rödgranarna tar det 7-8 år att få till en fin julgran och kungsgranarna tar några år längre tid. Fjolårets torka slog dock hårt mot parets odlingar.

– Sedan vi började har det bara blivit större och större, vi har inte backat ett år. Men förra året förlorade vi minst tre års produktion, säger Magnus Holmqvist.

Som granodlare har paret lagt märke till nya trender. Numera är det inte så att alla granar ska var 2,20 meter höga.

– Folk köper både höga och låga granar. Vissa har hus med öppet upp till nocken och har platsen och sedan finns många som vill ha små, normalhöjden är densamma men allt fler köper stora eller små.

Traditionen med odling lär fortsätta, Harriet och Magnus har både barn och barnbarn som är sugna på att ta över.

Traditionen med odling lär fortsätta, Harriet och Magnus har både barn och barnbarn som är sugna på att ta över. Foto: André Kvist

Hur ser ni som granodlare på det här med plastgranar?

– Det är inga bekymmer för oss. Ungefär sju procent av befolkningen har en plastgran men bara en tiondel använder den, säger Magnus Holmqvist

Både Magnus och Harriet är i pensionsåldern och även om den friska luften ute bland granarna håller båda i toppform så känner de att det är dags att trappa ner. Som tur är finns det familjemedlemmar som verkar villiga att ta över, inte minst de båda barnbarnen verkar trivas bland granskott och kottar.

–Man måste tänka 10-15 år framåt och vi kör på så länge vi är friska. Vi har ett gäng som kan ta över sen, säger de båda och skrattar.

Förr fanns en standardstorlek som i princip alla skulle ha, nu är det både små och stora granar som går åt.

Förr fanns en standardstorlek som i princip alla skulle ha, nu är det både små och stora granar som går åt. Foto: André Kvist

Råd

- Köp en nyligen huggen och lokalt producerad – den håller längre.

- Gör ett nytt snitt på granen så den kan suga upp vatten.

- Se till att det finns vatten hela tiden men ingen näring.

- Ta inte in den från minusgrader till värmen direkt utan låt den acklimatiseras något.

Publicerad 28 November 2019 08:21