Vilka fastigheter som kan tänkas säljas av ska diskuteras strax innan jul.

Vilka fastigheter som kan tänkas säljas av ska diskuteras strax innan jul. Foto: Adobe Stock

Ystadbostäder får klartecken att sälja av fastigheter

"Pengarna kan sedan användas för att bekosta nybyggen"

YSTAD.

Majoriteten av politikerna är överens om att sälja av en del av Ystadbostäders och Industrifastighetsbolagets fastigheter. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är emot en försäljning.

Av
André Kvist

Ystadbostäder behöver 50 miljoner kronor till nästa år för att finansiera de pågående projekten på Grundström och Fridhem. Den ekonomiska situationen har gjort att pengarna inte kan lånas utan man har föreslagit att sälja av en del av beståndet.

Kommunen har redan lån på 3,5 miljarder kronor och Kommuninvest har nu flaggat för ett lånestopp. Således behövs andra metoder för att finansiera fortsatt bostadsbyggande, Ystadbostäder har krav på sig att få fram 50 nya bostäder om året.

Samtliga partier har nu haft överläggningar i frågan, rapporterar Ystads Allehanda. Efter det första mötet är det en majoritet som är för en försäljning av en del av beståndet. Dock är Ystad Saltsjöbad och tomter i Sandskogen fredade. Vilka bostäder det rör sig om har ännu inte beslutats.

– Pengarna från försäljningen kan sedan användas för att bekosta nybyggen, säger Kristina Bendz (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

En majoritet är även för att sälja av delar av Ystad Industrifastigheters bestånd. Dessa pengar ska gå in i annan kommunal verksamhet. Diskussionerna fortsätter den 18 december vid ett nytt möte, då ska man närmare besluta vilka fastigheter som kan säljas.

– Till dess vill jag att partiföreträdarna går tillbaka till sina respektive partier och funderar över vilka av kommunens fastigheter som kan säljas.

Publicerad 27 November 2019 08:40