Små knep gör stor skillnad, menar Karin Lexén, generalsekreterare.

Små knep gör stor skillnad, menar Karin Lexén, generalsekreterare. Foto: Naturskyddsföreningen

Små steg kan leda till mer miljövänligt julfirande

Naturskyddsföreningen: ”Många börjar tröttna på överflödet av prylar”

SVERIGE.

Julhandeln går mot nya rekord och Naturskyddsföreningen vill belysa hållbarare alternativ under högtiden. Med små justeringar kan varje person göra stor skillnad.

Av
André Kvist

År efter år blir svenskarna alltmer medvetna om den miljöpåverkan som konsumtion leder till. Trots detta slå handeln rekord på rekord. Enligt HUI Research prognos för årets julhandel kommer den att öka med 3 procent i december jämfört med i fjol.

I reella siffror omsätter julhandeln närmare 80 miljarder kronor, justerat för prisutveckling är det en ökning med 2 procent jämför med i fjol.

Naturskyddsföreningen har lagt märke till detta men även att fler och fler frångår överflödet och anammar mer miljövänliga trender.

– Vi märker att många börjar tröttna på överflödet av prylar. Istället ser vi ett ökat intresse för mer hållbara alternativ till det traditionella julfirandet. Med ganska små justeringar kan vi ta stora steg mot ett mer miljövänligt julfirande. Mer grönt på julbordet, second hand-julklappar och gärna en svensk julgran som är KRAV-märkt. Små knep som gör stor skillnad, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Fakta

Naturskyddsföreningens tips för en mer miljövänlig jul:

1. Bordet – Låt julbordet bli en färgsprakande fest från växtriket! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet. Kött och fisk serveras på mindre fat mot slutet av bordet.

2. Granen – Köp en svensk KRAV-märkt gran. Hittar du bara fulgranar? Köp på nätet! Plastgranar går bort. Om du inte har en sedan tidigare förstås – då använder du på den.

3. Klappen – Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand. Håll utkik efter Prylbytardagen som ordnas den 30 november.

4. Sopan – Inslagningspapper, julsnören och granen. Vad gäller här egentligen? Jo, papper sorteras som pappersförpackningar (inte som tidningar). Snören åker i vanliga soppåsen och granen går i grovsoporna eller lämnas på återvinningscentral.

5. Fisken – Sill och ansjovis som inte är fångad i Östersjön är bra julklassiker. Arterna är inte hotade och innehåller inte särskilt mycket miljögifter. Men när det gäller lutfisken, välj MSC-märkt sej eller torsk. Laxen bör vara odlad och KRAV-märkt. Den akut utrotningshotade ålen har inget på julbordet att göra.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Publicerad 27 November 2019 06:00