Efter att ha kämpat sig genom lärarflykt, åtstramad budget och förlorad elevpeng kan förbundet nu se ett ljus i tunneln.

Efter att ha kämpat sig genom lärarflykt, åtstramad budget och förlorad elevpeng kan förbundet nu se ett ljus i tunneln. Foto: André Kvist & Håkan Björk

Lärarförbundet ser framåt: "Vi har varit oroliga och alla har fått dra sitt strå till stacken"

Med nytt år hoppas man att lärarnas situation stabiliseras

SJÖBO.

Skolans värld har under året varit i politisk, medial och samhälleligt fokus. Beslutet att flytta högstadieverksamheten till endast Färsingaskolan och hårda åtstramningar har inneburit protester och lärarflykt. Nu hoppas Lärarförbundet att nästa år blir en stabilare situation.

Av
André Kvist

Året som gått har varit kämpigt för skolorna i Sjöbo. Emanuelskolan gick in med ett ordentligt underskott och en ny rektor tillsattes tidigt på året. Uppdraget var att hålla budget och komma i balans. En utmaning som har tärt på många berörda.

Några månader in kom beskedet att Färsingaskolan skulle bli ensam högstadieskola i kommunen. Protester följde från allmänheten och elever. Emanuelskolan hade det redan tufft ekonomiskt och nu skulle man förlora 7:orna redan till hösten.

– Samtidigt som man förlorade elevpengen för dessa elever så skulle man fortsätta driva skolan med knaper budget för de kvarvarande åttorna och niorna. Ett högstadium kostar pengar och för att tala klarspråk så blev det under hösten en verksamhet som blöder, säger Helene Olofsson, ordförande Lärarförbundet i Sjöbo.

Organisationen stramades åt in på benen och skyddsombud larmade förbundet om hur tufft detta skulle bli.

– Vi var oroliga för hur arbetsmiljön skulle påverka våra medlemmar. Vi påpekade att arbetsgivaren måste ta sitt arbetsmiljöansvar likaväl som det ekonomiska ansvaret.

Det blev under hösten en verksamhet som blöder

Följden blev att många lärare lämnade sina tjänster i våras. Olofsson säger att oron framförallt gällde lärarna som stannade kvar. Landet har framöver en brist på 65 000 lärare. I tal handlar det om 15 000 lärare per år som behövs, men det utbildas endast 10 000 per år.

– Det får inte bli så att budgeten blir för stram påtalade vi. Vi har varit oroliga men lärarna är solidariska och vill barnens bästa, alla har fått dra sitt strå till stacken och kämpa på, säger Helene Olofsson och fortsätter:

– Nationellt går vi minus varje år och det är ohållbart, vad innebär det framgent? Om kommunerna inte vill satsa på våra barn och unga, vilket samhälle får vi då?

Situationen verkar nu ha lugnat ner sig. Arbetsbelastningen är ännu hög och beslutet att flytta högstadiet anser förbundet togs alldeles för fort. Minst ett år till hade behövts för att lägga det pussel som nu är högst aktuellt. Nästa år startar omorganisationen av lokaler som är den stora utmaning framöver. Då startar även kommunens nya skolchef sin tjänst.

Helene Olofsson ser trots allt ljust på framtiden. Ett nytt år innebär nya möjligheter men utmaningarna för Sjöbo kommun har definitivt inte nått vägs ände.

– Nu senaste veckorna känner vi att åtgärder vidtagits för att förbättra personalsituationen. I januari kommer nya pengar och vi ser med ljus och förhoppning på framtiden. Samtidigt måste Sjöbo arbeta för att vara attraktivt så vi lockar hit kompetent arbetskraft, vi måste sticka ut och visa att det är bra här, avslutar hon.

Publicerad 27 November 2019 08:12