Alla kommundirektörer i sydöstra Skåne fick berätta om en drömjulklapp de vill ge invånarna.

Alla kommundirektörer i sydöstra Skåne fick berätta om en drömjulklapp de vill ge invånarna. Foto: André Kvist & Pressbilder

Kommundirektörernas drömgåva till folket

"Vi måste forma ett samhälle där alla får plats"

SYDOST.

När det lider mot jul står ofta jakten på den rätta julklappen i fokus. Medan gemene man tänker på sina nära och kära så har kommunens högsta tjänstemän, kommundirektörerna, ett ansvar för tusentals invånare. Vi frågade därför dem vad de helst skulle vilja ge för julklapp till invånarna

Av
André Kvist

Diana Olsson, Simrishamn

-– Jag läste för något år sedan i en rapport från Röda korset att sex av tio svenskar anser att medmänskligheten i Sverige minskar och var fjärde väntar sig inte att få hjälp av en medmänniska om man befinner sig i nöd. Jag tror därför att medmänsklighet i vardagen kan göra världen till en bättre plats och därför tänker jag att det är årets julklapp, säger Diana och fortsätter:

– Medmänsklighet för mig är att prata om utmaningar, uppbära civilkurage och att våga acceptera att vi är olika men att det är helt i sin ordning. Vi måste forma ett samhälle där alla får plats och får möjlighet att verka utifrån sina förutsättningar.

Mariana Vikström, Ystad

– Det jag hade önskat funnits är en större känsla av att välfärden skapar vi tillsammans. Vi har hamnat generellt i ett läge där kommuner eller offentliga organisationer har blivit serviceleverantörer som tillhandahåller tjänster och invånare säger om det var för mycket eller för lite, bra eller dåligt.

– Här tror jag att vi har en resa att göra, i andra länder ser vi initiativ på att organisationer bjuder in och invånare är beredda att kliva in mycket mer och hjälpas åt för att bygga det goda samhället, för samhället är vi människor gemensamt. Att företag startar friskvård och tar med sig äldre ut samtidigt som exempel. Vi behöver vara fler som hjälps åt och känner att de äger välfärden, att vi har ett gemensamt ansvar.

Karina Hansson, Sjöbo

– Det jag vill ge Sjöbo kommuns invånare i julklapp går inte att slå in i en present och räckas över fysiskt. Dessutom är det något jag som vill ge invånare under årets alla dagar. Det handlar om att erbjuda varje person som bor här, ung som gammal, en plats att vara stolt över. En ort där man känner sig sedd, en del av, trygg och lycklig.

Britt-Marie Börjesson, Tomelilla

– Det där med röda dagar och vilka högtider som är viktiga för oss tror jag skiljer sig åt. När de än infaller under året vill jag önska alla tid för vila, reflektion och tid att göra det man gillar. Det är gott att ha tid för lite omtanke om sig själv och om andra i exempelvis föreningen man är engagerad i, om grannen, om familjen, om sitt husdjur, om sitt fritidsintresse eller vad det än är som hjärtat klappar lite extra för.

Publicerad 27 November 2019 00:00