Verksamhetschefen Susanna Udvardi, här i Freezonens mobila kvinnojour.

Verksamhetschefen Susanna Udvardi, här i Freezonens mobila kvinnojour. Arkvifoto: André Kvist

VR-teknik ska sprida kunskap om hedersförtryck

Freezonens arbete mynnar ut i film som visas för riksdagspolitiker

SYDOST.

Freezonen har producerat en ny film för att sprida kunskap om hedersvåld. "Oftast är det civilsamhället som får ta hand om de här frågorna", säger Freezonens verksamhetschef Susanna Udvardi.

Av
Emma Brännman

De senaste två åren har kvinno-, tjej-, och brottsofferjouren Freezonen arbetat hårt med att lyfta fram och sprida kunskap om hedersvåld. Det har resulterat i en VR-film (virtual reality) där tittaren får en känsla av att vara en utsatt 14-årig flicka som heter Nadire. Filmen baseras på en verklig historia och en flickas faktiska upplevelser. Tittaren får ta på sig hörlurar och VR-glasögon genom vilka den får uppleva den tre minuter långa filmen, "Nadire 14".

– Film är ett effektivt sätt att sprida kunskap. Vi har tidigare gjort en film om sexuella trakasserier tillsammans med studenter i Malmö. Jag har en bakgrund inom IT och tyckte det var självklart att vi skulle göra en VR-film den här gången, berättar Susanna Udvardi.

Filmen är finansierad av projektmedel från Socialstyrelsen och skapad tillsammans med filmaren Mikael Wall. I dag, den 26 november, premiärvisas den för riksdagsledamöter i Stockholm. Framöver kommer den att finnas hos Freezonen som har sex par glasögon att tillgå. Tanken är nu att jourens medarbetare ska åka runt och visa filmen för olika instanser i de sydöstskånska kommunerna.

Under 2017 och 2018 har representanter för Freezonen bland annat varit ute och träffat nyanlända gymnasieelever i Skurup, Ystad och Simrishamn. Med ungdomarna har de diskuterat saker som relationer, sex och samlevnad, hedersförtryck och rättigheter. Insatsen har gett resultat. Flera ungdomar, både tjejer och killar, har hört av sig till Freezonen och berättat om saker som de har varit med om.

Susanna Udvardi menar att det pratas mycket om hedersvåld i dag, men att få förstår vad det faktiskt handlar om.

– Oftast är det civilsamhället som får ta hand om de här frågorna. Nu måste politiker, socialtjänst och andra också vakna. Ett långsiktigt arbete måste till. Hedersförtryck är väldigt djupt rotat och det krävs stort mod för att gå emot sina föräldrar även när man är utsatt för våld. Ungdomar är väldigt lojala, säger Susanna Udvardi.

Freezonen sitt kontor i Ystad men har även Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn som sitt verksamhetsområde. Fredagen den 29 november har Freezonen öppet hus mellan klockan 13 och 16, då de bland annat visar den nya filmen. Adressen är Nils Ahlins gata 21A.

Publicerad 26 November 2019 00:00