Ranelids Paradismust blev en av vinnarna när landets bästa must utsågs.

Ranelids Paradismust blev en av vinnarna när landets bästa must utsågs. Foto: André Kvist & Kiviks Musteri

Storslam för Kivik på Must-SM – Ranelids paradismust tog vinsten

Produktchefen: "Ett erkännande för det arbete vi lägger ner"

KIVIK.

När Must-SM avgjordes i Malmö stod det klart att Kiviks Musteri lever upp till sitt namn. Av fem kategorier tog man han segern i två. Den ena vinnaren var Björn Ranelids nylanserade paradismust.

Av
André Kvist

Hela 22 musterier och 53 olika äppelmuster tävlade när Must-SM gick av stapeln i Malmö nyligen. Juryn fick dofta, testa och bedöma samtliga för att komma fram till vinnarna i fem kategorier.

Efter några timmars spänd väntan stod det klart att Kiviks Musteri tog hem segern i två kategorier. Först inom "klarfiltrets sortren äppelmust" där den vinnande äppelsortern heter Gravenstein.

Men det var inte slut där. I kategorin "klarfiltrerad blandad äppelmust av flera sorter" var det den nyligen lanserade Björn Ranelids Paradismust som var bäst i fältet.

– Det var härligt! Det är aldrig väntat att vinna, det är stark konkurrens och alltid lika roligt. Man får ett erkännande för det arbete vi lägger ner, vi hade ju fyra bidrag anmälda i tre kategorier så vi är helnöjda, säger produktchef Mikael Adolfsson.

Detta är tredje året som Must-SM arrangeras och Kiviks Musteri har stått som vinnare i någon klass varje år hittills. Gravenstein vann i förfjol också. Så vad är hemligheten till att man får till så bra must?

– Vi väljer äppelsort och odling noga. Sedan ser vi till att frukten sköts om så det blir fin must av det. Gravenstein växer uppåt här mot Stenshuvud och blir ofantligt bra varje år. Med Ranelids gjorde vi en blend och det var ju första året nu så himla kul att den vann.

Produktchef Mikael Adolfsson var helnöjd med skörden på Must-SM.

Produktchef Mikael Adolfsson var helnöjd med skörden på Must-SM. Foto: Kiviks Musteri

Publicerad 26 November 2019 09:42