Förra året vann Daniel Berlin pris för sitt värdskap, i år är han med och tävlar på nytt.

Förra året vann Daniel Berlin pris för sitt värdskap, i år är han med och tävlar på nytt. Foto: Pressbild

Stjärnkock och vinodlare tävlar om skånskt gastronomipris

Brösarpsboende med i kampen: "Charm, gästlighet och livets allra godaste"

ÖSTERLEN.

De nominerade till Skånska Gastronomipriset 2019 är nu offentliga. Österlen har både Michelinkocken Daniel Berlin och Skepparps vingård med som tävlande i separata kategorier. Även Talldungen i Brösarp kämpar om att ha länets bästa värdskap.

Av
André Kvist

Det återstår lite mer än en månad till det är dags för prisutdelning men redan nu har de nominerade till Skånska Gastronomipriset 2019 presenterats. I tre olika kategorier har Österlen hemmahopp att hålla tummarna för.

Den välkände stjärnkocken Daniel Berlin i Skåne-Tranås är med i kampen om att bli årets skånska krog. Konkurrensen kommer från Malmörestaurangerna Mutantur och Vollmers som vunnit två år i rad. Så här beskriver juryn Daniel Berlin:

"Daniel Berlin är på ständig kryss mellan Michelinstjärnorna i smakernas galax. Hans matkonst tjusar en hel värld och får gastronomer från när och fjärran att rikta sina kikare mot Österlen. Skånes Tranås kunde varit New York eller Paris, men är precis som Daniel Berlin – bara Skånes."

Inom kategorin årets skånska vinpris hittar vi Skepparps Vingård från Kivik. Deras arbete beskrivs som oumbärligt för att göra Skåne till "ett Provence och Sverige till ett vinland".

Slutligen är Talldungen i Brösarp med i kampen om att ta hem värdskapsutmärkelsen. Ett pris som Daniel Berlin tog hem i fjol.

"Södra Europa börjar i Brösarp. Här vid Europas skogsbryn bjuder Talldungens Gårdshotell på charm, gästlighet och livets allra godaste. Vid porten till Österlen får den nära maten en stilla Medelhavskyss som förför och förtrollar – och fördjupar Skånes gastronomiska stjärnhimmel", skriver juryn.

Under galakvällen den 11 januari ska priserna delas ut. Nytt för i är är ett skånskt miljö- och hållbarhetspris, Årets skånska destination ska också utses och av 30 finalister är det nu upp till folket att säga sitt, fram till den 5 januari. Här finns flera sydostliga platser som känns väl till, så som Ystad Saltsjöbad, Örum 119, Kronovalls Vinslott med flera.

Publicerad 21 November 2019 14:05