Råkpopulationen har terroriserat Lena och fastigheten fram till sensommaren. Med nedsatt immunförsvar är hennes största rädsla smitta från djuren.

Råkpopulationen har terroriserat Lena och fastigheten fram till sensommaren. Med nedsatt immunförsvar är hennes största rädsla smitta från djuren. Foto: André Kvist

Hundratals råkor terroriserar Lena – nekas hjälp

"Det är ett inferno jag aldrig varit med om"

HAMMENHÖG.

Flytten till Österlen skulle bli en avkopplande tillvaro. Men hundratals råkor har fått Lena Nederdal att ifrågasätta sin flytt. Hon menar att fåglarnas närvaro är skadlig för hennes och andra människors hälsa men får trots det ingen hjälp.

Av
André Kvist

I fjol gick flyttlasset från Uppland ner till fastigheten i Hammenhög. Redan då var Lena Nederdal förvarnad av de tidigare ägare om att mängden fåglar var rätt stor. Hon var själv på plats flera gånger men gjorde trots varningarna slag i saken.

Efter ett år summerar hon vistelsen som "det värsta hon någonsin varit med om". Orsaken är hundratals råkor som har sina bon i de över 100 år gamla träden på tomten intill.

– Jag visste inte att det var så vansinnigt mycket fåglar, det är som ett inferno som jag aldrig varit med om. En gång attackerades jag när jag sopade gången, en fågel flög rakt mot mitt huvud och dök flera gånger, berättar Lena.

Från våren och långt in i sommaren har Lena fått skura rent ytterväggar, fönster, tak och handtag utomhus. Då hon lider av borrelia sedan fem år tillbaka är hon speciellt rädd för att fåglarnas spillning, träck, ska smitta henne med något. Dessutom har hon och hennes dotter vid flera tillfällen blivit bitna av fågelloppor som gjort sig en fristad i trädgården efter att ha liftat med råkorna.

En fågel flög rakt mot mitt huvud

När löven nu fallit kan vi 25-30 meter upp se otaliga bon i träden som står intill fastighetens mur. Träden tillhör en bostadsförening och Lena har påtalat problemen för dem upprepade gånger.

– Av någon anledning sätter sig fåglarna på svarta ytor som jag och grannen intill har. De verkar inte gilla tegeltaken som föreningen har, säger Lena.

Bostadsrättsföreningens ordförande anser att fåglarna är skyddade enligt artskyddsförordningen och man är inte beredd att bryta mot lagen. Man har inget emot att kommunen av sanitära skäl vill minska antalet råkor, men själva upplever man inga bekymmer.

– Vi måste ha handskar och heltäckande kläder på oss utomhus, det är stora blaffar av fågelskit överallt. Det är en total sanitär olägenhet. Sedan väcks jag klockan 04 varje morgon av kakafonin.

Ovanför fastighetens mur kan man se de höga träden med fågelbon.

Ovanför fastighetens mur kan man se de höga träden med fågelbon. Foto: André Kvist

I maj genomförde Ystad-Österlenregionens miljöförbund en utredning och ansåg att inga åtgärder behövdes. Länsstyrelsen i Skåne gick på samma linje. När fallet i november togs upp i Mark- och miljödomstolen avslogs Lenas krav på att minska fågelpopulationen.

– Det är så korrupt, det här måste tas på allvar. Det är en bristfällig utredning och sedan håller myndigheterna ihop. Jag anser att alla går på samma linje för att man inte vill ha fler fågelärenden.

En överklagan ska nu skickas in och Lena Nederdal är beredd att gå så långt som till EU-domstolen. Samtidigt har hon vädjat till kommunen att utföra någon form av beskärning av trädkronorna för att minska fågelpopulationen.

Hon menar framförallt att fåglarnas närvaro är en olägenhet för människors hälsa enligt paragraf 9 i Miljöbalken och av den anledningen, samt flera andra, bör fågelproblemet åtgärdas.

Både Simrishamn och Tomelilla kommun har det senaste året upplevt allt större bekymmer med råkor, framförallt i tätorter där oväsendet och nedsmutsningen stör invånare. I Tomelilla tog man nyligen fram en handlingsplan för att komma till bukt med problemen.

"Det är en totalt sanitär olägenhet", anser Lena Nederdal som vill att trädkronorna beskärs. Foto: André Kvist

Publicerad 20 November 2019 06:00