Juldukarnas storhetstid var för ett halvt sekel sedan men de pittoreska figurerna som tryckts på och de starka färgerna har på senare tid blivit alltmer populära.

Juldukarnas storhetstid var för ett halvt sekel sedan men de pittoreska figurerna som tryckts på och de starka färgerna har på senare tid blivit alltmer populära. Foto: André Kvist

Juldukarnas glansdagar inte över: "Absolut nya tider"

Utställning visar en hundraårig historia

YSTAD.

Att smycka hemmet inför jul är en urgammal tradition och uttrycken har varierat över tid. På 1950- och 60-talen blev de tryckta juldukarna oerhört populära och nu visas dess historia upp på Klostret i Ystad. Samtidigt har juldukarna från förr fått ett uppsving.

Av
André Kvist

Det är som att träda in i en julig sagostuga. Från topp till tå finns motiv och färger som i ett brett spektrum representerar julen. Ändå upp i nocken hänger det juldukar och röd belysning förstärker känslan samtidigt som en virtuell brasa hörs i bakgrunden.

Foto: André Kvist

Det är här i en av klostrets vindsvåningar som juldukarna från förr har tagit plats. Historien med tryckta juldukar började redan på 1920-talet och det är där denna berättelse tar sin början.

– Ingen har motbevisat oss än men det här är den första tryckta julduken från 1924. Det är nästan lite jugend-stil under den här tiden, säger Anna Lindqvist, projektledare.

Utställningens tanke kom 2008 då Anna och hennes vän och kollega Marie Odenbring Widmark upptäckte sin ömsesidiga förkärlek för juldukarna. Efter grundlig research lyckades man finna formgivarna bakom några av de mest populära dukarna. Det hela mynnade ut i en bok (2014) och en utställning på Östergötlands museum. Sedan dess har utställningen turnerat runt i landet för att nu landa i Ystad julen 2019.

– Det fick otroligt stort genomslag och vi fortsatta att forska om den här traditionen. Många har ju en relation till flera av dessa dukar, ofta äldre släktingar som tar fram dem, det är väldigt nostalgiskt.

Anna Lindqvist påbörjade arbetet redan 2008 och har i efterforskningarna intervjuat flera av dåtidens stora formgivare.

Anna Lindqvist påbörjade arbetet redan 2008 och har i efterforskningarna intervjuat flera av dåtidens stora formgivare. Foto: André Kvist

Efter glansdagarna när formgivning och textilierna stod högt i status så har juldukar fallit alltmer i skymundan. Förvisso kom mönster och starkare färger i de årtionden som följde men idag är det få som har juldukar, eller?

– Den här retro-trenden är väldigt starkt och nu är det absolut nya tider för dukarna, säger Anna

– Man skaffar sig favoriter direkt när man tittar på utställningen och jag är absolut ute och letar på loppis, man har väl fått lite blodad tand, säger Carl Johan Wirsell, museitekniker.

Museiteknikern Carl Johan har skapat en julig tillflykt på vindsvåningen.

Museiteknikern Carl Johan har skapat en julig tillflykt på vindsvåningen. Foto: André Kvist

Små dukade bord visar hur utvecklingen både i porslinet och dukarna har ändrats. Utställningen har vernissage den 9 november och pågår fram till den 1 januari i samarbete med Textilmuseet i Borås, Västarvet och Östergötlands museum.

Första advent har man julöppet och då kan man ta med sig egna juldukar och få reda på mer, vidare hålls ett föredrag om hur forskningen går till.

De äldsta dukarna från 1920-talet, många har numera blivit eftertraktade samlarföremål.

De äldsta dukarna från 1920-talet, många har numera blivit eftertraktade samlarföremål. Foto: André Kvist

Dukarna finns på plats till den första januari.

Dukarna finns på plats till den första januari. Foto: André Kvist

Publicerad 07 November 2019 06:00