Kommunen kan nu komma att grankas närmare för misstänkta lagbrott efter att en anmälan gjorts.

Kommunen kan nu komma att grankas närmare för misstänkta lagbrott efter att en anmälan gjorts. Foto: André Kvist

Ystad kommun anmäls – kan ha brutit mot lagen med de isolerade barnens omhändertagande

"Övervakade telefonsamtal ett övergrepp och gagnar definitivt inte barnens bästa"

YSTAD.

En småländsk man anmäler Ystad kommun till Justitieombudsmannen. En ny granskning av myndigheten föreslås då han menar att man brutit mot socialtjänstlagen i och med omhändertagandet.

Av
André Kvist

Fyra av fem barn omhändertogs omedelbart för över ett år sedan. Sedan dess har kommunen granskats av Ann-Marie Begler som riktar skarp kritik mot hanteringen av ärendet. Vidare pågår en utredning vid Skolinspektionen.

I början av november sände Kalla Fakta ett program där föräldrarna uttalade sig och försvarade varför barnen inte hade gått i svensk skola. Denna syskonskara har väckt nationell uppmärksamhet och nu anmäls kommunen till Justitieombudsmannen, JO.

Det är en man bosatt i Kronobergs län som reagerat på att socialtjänsten omhändertog fyra av de fem syskonen efter närmare ett decennium utan att ha kontrollerat deras skolgång. Anmälaren menar att föräldrarna inte brutit mot lagar eller överenskommelser med kommun om just skolgången. Därmed är hela omhändertagandet i strid med socialtjänstlagen (SOL 1974).

"Att inte låta föräldrarna träffa sina barn enligt deras och barnens lagstadgade rätt till umgänge med eller utan umgängesstöd är också i strid med SOL."

Vidare påpekar anmälaren att det är fullt möjligt att det finns fler lagöverträdelser från socialtjänstens sida och föreslår att JO nu utreder kommunen.

"Att endast tillåta telefonsamtal mellan barn och föräldrar under övervakning är också ett övergrepp och gagnar definitivt inte barnens bästa."

LÄS MER: Ystadbarnen: Föräldrarna vittnar om en helt annan situation

LÄS MER: Ystadbarnen: "Uppenbart att kommunen brustit"

LÄS MER: Ystadbarnen: Äldsta syskonet får bo med familjen – mot socialens vilja

LÄS MER: Grannkommunerna ser över rutiner efter avslöjandet om de isolerade barnen

LÄS MER: Rektor slog larm om barnen redan för tio år sedan: "Nådde inte ända fram"

Publicerad 06 November 2019 15:21