Kommunens och socialtjänsten bild är felaktig, det menar föräldrarna till de omhändertagna barnen.

Kommunens och socialtjänsten bild är felaktig, det menar föräldrarna till de omhändertagna barnen. Foto: André Kvist

Ystadbarnen: Föräldrarna vittnar om en helt annan situation

Menar att barnen inte varit inspärrade

YSTAD.

Föräldrarna till den syskonskara där fyra av fem barn omhändertogs talar nu ut. Modern och fadern berättar om en helt annan hemmiljö än den misär och isolering som socialtjänsten beskrivit.

Av
André Kvist

De fem barnen ska ha isolerats från samhället och inte gått i skolan i närmare ett årtionde. Socialtjänsten har tidigare rapporterat om en misär miljö där barnen i mångt och mycket saknar grundläggande kunskaper.

Efter mer än ett år sedan fyra av de fem barnen omhändertogs talar föräldrar ut i tv-programmet Kalla Fakta. Bland annat om varför bostaden är omgärdad av murar och staket.

"Det blåser så mycket på Österlen, det är så oskyddat. Vi har kanske levt lite mer privat än många", säger modern i programmet och öppnar den höga grind som leder in till huset.

Föräldrar hävdar att de kontinuerligt haft kontakt med Ystad kommun gällande skolplikt och har fått information om plikten. Vid åtta tillfällen har kommunen skrivit under att barnen inte är skolpliktiga i Sverige. Samtidigt har man inte godkänt det skolmaterial som barnen använt och fått från den amerikanska skolan.

Sedan de fyra barnen omhändertogs i fjol har föräldrarna inte fått träffa dem. Den enda kontakt är schemalagda och övervakade telefonsamtal. Föräldrarna berättar att familjen befunnit sig utomlands under lång perioder, bland annat i Norge, Danmark och flera andra europeiska länder.

"Jag känner inte igen mig i det. Vi har varit borta emellanåt för att vi varit på resor. Barnen brukar hänga med oss till affären och posten. Vi har kanske har levt lite mer privat än många mellan resorna. För det har varit intensiva resor och det beror på ytterligare omständigheter men att de skulle vara isolerade på nåt sätt. Alltså det stämmer inte", säger modern till Kalla Fakta.

Ystad kommun fick skarp kritik från Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör på Försäkringskassan, efter att hon externt granskat hanteringen. Bland annat har kommunen brutit mot skollagen genom att skolplikten inte uppfylls och att man inte följt upp de muntliga anmälningar som kommit in.

LÄS MER: Ystadbarnen: "Uppenbart att kommunen brustit"

Kalla fakta ”Barnen i Ystad” sänds måndag 4 november kl. 20.00 i TV4, samt i TV4 Play/C More

Publicerad 04 November 2019 08:27