Majoriteten i Ystad väljer att kremeras efter sin död, statistik visar att siffran är den högsta i landet.

Majoriteten i Ystad väljer att kremeras efter sin död, statistik visar att siffran är den högsta i landet. Foto: Adobe Stock

Ystadbor mest benägna att eldas upp

"Frekvensen i landet stiger fortfarande"

YSTAD.

Allt fler döda kremeras och populärast i landet är det i Ystad. Statistik från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund visar att 97 procent av de avlidna kremerades.

Av
André Kvist

De senaste årtionden har allt fler avlidna kremerats i Sverige. För 20 år sedan låg den nationella siffran på 68 procent,till i fjol har den siffran stigit till 82 procent. Det visar statistik från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, SKKF, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Kremationsfrekvensen i landet stiger fortfarande, främst på grund av att den stiger på orter utan eget krematorium. På krematorieorterna har det börjat plana ut sedan en tid tillbaka, säger SKKF:s tekniske rådgivare för krematoriefrågor Torbjörn Samuelsson till Siren.

Det finns idag 57 krematorierorter i landet och och hur stor andel som kremeras skiljer sig åt. Kiruna har lägst med 57 procent medan Ystad ligger i topp med 97 procent. Siffrorna gäller kremerade församlings- och samfällighetsbor 2018. Personer från andra platser som kremerats ingår inte.

Frekvensen i Ystad har alltid varit hög när det gäller kremeringar.

Frekvensen i Ystad har alltid varit hög när det gäller kremeringar. Foto: SKKF & Nyhetsbyrån Siren

Publicerad 31 October 2019 13:15