Kommunen ger inte upp kampen om att äldsta barnet ska få vård, trots att han motsatt sig detta tidigare.

Kommunen ger inte upp kampen om att äldsta barnet ska få vård, trots att han motsatt sig detta tidigare. Foto: André Kvist

Ystad överklagar rättens beslut – vill omhänderta äldsta syskonet

Förvaltningsrätten sade nej

YSTAD.

Förvaltningsrätten beslutade i september att låta det äldsta syskonet i syskonskaran som isolerades från samhället slippa tvångsvård. Men socialnämnden kommer nu överklaga till kammarrätten.

Av
André Kvist

När fyra av de fem syskonen i fjol omhändertogs så var den äldsta myndig och valde att stanna i familjehemmet. Sedan dess har socialnämnd drivit att den äldsta i skaran också ska få vård.

LÄS MER: Ystadbarnen: Äldsta syskonet får bo med familjen – mot socialens vilja

I september togs fallet upp i Förvaltningsrätten i Malmö. Socialtjänsten menade att det finns allvarliga risker med att låta det äldsta syskonet stanna kvar i familjemiljön. Man menade att modern utöver kontroll över hans liv och att detta skadliga beteende kan leda till socialt nedbrytande beteende.

Den unga mannen håller inte med. Sedan socialen och polisen bröt syskonens isolering har han börjat studera, skaffat egen bostad och är fysiskt aktiv. Den vårdplan kommunen lagt fram ska enligt honom och hans ombud ha som mål att ta från honom från föräldrarna omgående.

LÄS MER: Ystadbarnen: "Uppenbart att kommunen brustit"

Bakom stängda dörrar beslutade rätten att gå på den unga mannens linje. Varken hans hälsa eller utveckling riskerar att ta skada i hemmiljön, bedömer rätten. Nu rapporterar Ystads Allehanda att socialnämnden i Ystad kommer att överklaga beslutet. Ärendet som gäller lagen om vård med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, ska tas upp på nämndens arbetsutskotts kommande sammanträde.

Publicerad 31 October 2019 09:05