Genom att lura äldre att logga in på sin bank har ligan kommit åt uppgifter och sedan rensat konton.

Genom att lura äldre att logga in på sin bank har ligan kommit åt uppgifter och sedan rensat konton. Foto: Mostphotos

Ung bedrägeriliga åtalas – lurade äldre på höga belopp

Kom åt bankkonton – tjänade miljoner

TOMELILLA.

Tre unga män har åtalats vid Ystad tingsrätt för åtskilliga fall av grovt bedrägeri. Under drygt ett år har gruppen systematiskt lurat äldre personer i kommunen på höga belopp. Totalt har man kommit över närmare 3,2 miljoner kronor.

Av
André Kvist

Det var i slutet av juni som de tre männen mellan 17 och 21 år gamla ska ha vilselett en äldre kvinna i Tomelilla. Med bankuppgifter har dessa kommit åt kvinnans privata konton och därifrån genomfört beställningar till ett värde på 139 676 kronor.

Brottet bedöms av särskild farlig art då det var riktat mot en äldre individ. Vidare anser åklagaren att det är grovt på grund av att det varit led i en systematisk brottslighet, samt det höga beloppet.

Men detta tillfälle var inte den enda gången som en eller flera i ligan lurade äldre i Tomelilla. I juli 2018 kom man över 712 000 kronor från en äldre herre. I oktober samma år drabbades en äldre kvinna som förlorade 135 000 och i november blev ytterligare en kvinna vilseledd och förlorade 71 770 kronor.

Ytterligare 14 personer boende i kommunen blev av med höga belopp från sina konton. Totalt har man kommit över 3,2 miljoner kronor genom att vilseledda äldre att logga in på sin bank med sin bankdosa och på så vis komma över inloggningsuppgifterna. Ligan åtalas även för ett försök att genomföra grovt bedrägeri genom att köpa en fyrhjuling.

Den äldsta i gruppen åtalas även för dopningsbrott. Den 21-åriga mannen hade över hundra tabletter och ampuller av dopningsmedel.

Ligans medlemmar förnekar samtliga brott förutom dopningsbrottet. Samtliga häktades den 1 juni men den yngsta släpptes fri den 10 juni, övriga sitter fortfarande häktade.

Publicerad 31 October 2019 14:10