Bor man i en större stad kan priset för vatten och avlopp vara flera tusen kronor billigare än på landsbygden.

Bor man i en större stad kan priset för vatten och avlopp vara flera tusen kronor billigare än på landsbygden. Foto: Adobe Stock

VA-taxan skjuter i höjden – dubbelt så dyr som Malmö

"Skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas ekonomi"

TOMELILLA.

Taxor och avgifter fortsätter att variera kraftigt visar årets Nils Holgersson-rapport. Mest ökar kostnaden i Tomelilla med 14,5 procent. Därmed är det dubbelt så dyrt att ta en dusch i Tomelilla i jämförelse med Malmö.

Av
André Kvist

För en typisk lägenhet på 67 kvadratmeter ligger VA-kostnaderna i Tomelilla på drygt 5 582 kronor. I Malmö kostar det i samma lägenhet ungefär hälften så mycket, 2 845 kronor. Tomelillas prislapp ökar mest i Skåne med hela 14,5 procent. Trots det ligger man endast på en femte plats i länet där Bromölla är dyrast med 6 453 kronor för en typisk bostad.

Det visar årets Nils Holgersson-rapport som Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta presenterar. Tusentals kronor skiljer kommunerna i Skåne åt.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen.

I de flesta skånska kommuner ligger ökningen på mellan 2 och 6 procent. De senaste fem åren har VA-priset ökat med 14,1 procent medan den allmänna prisutvecklingen endast gått upp med 6,1 procent. Skillnaderna som den mellan Malmö och Tomelilla kan förklaras med att det är dyrare att leverera vissa tjänster på mindre tätbefolkade platser. Men det är en skillnad som Hyresgästföreningen tar på allvar.

– När skillnaderna är så stora, både nationellt och regionalt, då måste vi uppmärksamma det. Prisskillnaderna är anmärkningsvärda och förhoppningsvis kan vi bidra till att skapa en debatt som leder till skäliga priser för kunderna, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Billigast VA-pris en typisk lägenhet hittar vi i Solna där det kostar 1 644 kronor. På andra änden av är det som dyrast i Ockelbo med 8 227 kronor. I Skåne är det billigast i de större städer Lund, Kristianstad, Malmö och Helsingborg. Medan landsbygdsorter som Bromölla, Östra Göinge och Svalöv är dyrast.

Fakta

Priser för VA i sydöstra Skåne (ökning i procent)

Tomelilla: 5 582 kr (14,5)

Sjöbo: 3 925 kr (3,5)

Simrishamn: 3 865 kr (0)

Skurup: 3 920 kr (0)

Ystad: 4 836 kr (3,7)

Källa: Nils Holgersson-rapport 2019.

Publicerad 30 October 2019 09:34