Henrik frick andra och tredje gradens brännskador på sina fötter efter dopp i hotellets jacuzzi.

Henrik frick andra och tredje gradens brännskador på sina fötter efter dopp i hotellets jacuzzi. Foto: Privat

Henriks fötter brändes sönder i jacuzzin

Har tvingats till lång sjukskrivning

YSTAD/MADRID. Efter en lång dag på planen unnade sig tennisstjärnan Henrik Härstedt en stund i hotellets jacuzzi. När han gick upp var båda fötterna sönderbrända.

Det var under en turnering i paratennis i Madrid i mitten av september som Henrik Härstedt, en av Ystads främsta idrottstalanger, skadades så svårt i hotellets jacuzzi att han tvingades avbryta säsongen.

Henrik som tidigare på dagen blivit utslagen ur den aktuella turneringen sökte avslappning på hotellet. Ett stund i jacuzzin kändes som en god idé för att få de spända musklerna att slappna av.

Då Henrik är rullstolsburen efter en ryggmärgsskada och saknar känsel i ben och fötter märkte han inte att något var fel förrän han tog sig upp ur badet, vilket även Ystads Allehanda berättat om.

– Jag märkte att benen var spastiska och att det stack som fan. När jag sedan såg allt blod på golvet förstod jag att jag behövde ringa ambulans, berättar han.

Foto: Privat

På sjukhuset i Madrid fick Henrik såren tvättade och omlagda med instruktioner att komma tillbaka om ett par dygn.

– I ett första skede tyckte inte läkarna att det såg så illa ut, men när jag kom tillbaka efter en och en halv dag var såren djupa och infekterade.

Vid hemkomsten sökte sig Henrik till akuten som direkt remitterade honom vidare till MAS där han lades in i fem dagar för att kunna få antibiotika intravenöst.

Exakt vad som drabbat Henrik där i badet är fortfarande oklart trots att han undersökts av närmare 20 läkare.

– Det ser ut som att jag satt fötterna på ett stekjärn. Förmodligen är det en kombination av värme, bakterier och eventuellt något tidigare sår som orsakat det här, men ingen vet säkert, säger han.

Foto: Privat

Någon direkt smärta har Henrik inte känt efter olyckan då han är förlamad från midjan och ner, men skadan har orsakat spastiska ryckningar i hans kropp och gjort det omöjligt för honom att sitta rätt upp.

– Det har varit sex veckor liggandes i sängen då jag har varit tvungen att hålla fötterna högt. För mig som tränar 5-6 dagar i veckan annars och jobbar som PT har det varit väldigt jobbigt att inte kunna vara aktiv.

Sjukskrivningen har även påverkat Henriks karriär negativt.

– Jag har missat flera stora turneringar och säkert tappat 70-80 placeringar på världsrankningen. Det känns jävligt trist.

Men skam den som ger sig. Henriks fötter läker nu sakta men säkert och förhoppningen är att han ska vara redo för spel igen lagom till SM i Stockholm i december.

– Jag vill inte gå för snabbt fram. Det vore tråkigt om jag skulle skadas igen efter det här, säger han.

Publicerad 30 October 2019 16:40