Så här glada var Simrishamns delegation 2014 när man prisades.

Så här glada var Simrishamns delegation 2014 när man prisades. Foto: Ingela Bjurenborg

Simrishamn i kampen om bli bästa nyföretagarkommun - igen

"Uppmuntra människor att förverkliga sina idéer och drömmar"

SIMRISHAMN.

För fem år sedan tog man hem priset som Årets nyföretagarkommun. Nu är Simrishamns kommun nominerade till samma pris, tillsammans med sju andra kommuner.

Av
André Kvist

De åtta nominerade kommunerna tävlar om en prissumma på 100 000 kronor. Pengar som ska användas för att stärka och lyfta lokala entreprenörer.

På tisdagen meddelade Visma och NyföretagarCentrum vilka kommuner som är nominerade i den femtonde upplagan.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska fortsätta må bra även framöver måste fler vilja och våga ta steget till eget företag. Landets kommuner kan spela en avgörande roll genom att jobba aktivt med att skapa ett gott lokalt företagsklimat. Det bidrar till regional utveckling och att hela Sverige mår bra, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Kommunerna är nominerade utifrån hur många företag som startats per tusen invånare från nyårsdagen till den 30 juni. Årets vinnare utses på nyföretagarmässan Eget Företag i Stockholm den 8 november. I fjol blev det Vellinge som vann och Ystad tog hem priset 2015.

– Att det startas många nya företag i en kommun är ett tydligt tecken på att man har lyckats i arbetet med att inspirera och uppmuntra människor att förverkliga sina idéer och drömmar. Ett viktigt syfte med det här priset är att rikta ljuset mot kommuner som är framgångsrika på det här området och få fler att vilja följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum.

– Vi är otroligt stolta över kommunens företagare, nya som gamla. De är enormt viktiga för oss och det är så roligt att vi tillsammans uppmärksammas på det här sättet. säger Jeanette Ovesson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Simrishamns kommun.

Fakta

Nominerade Årets nyföretagarkommun 2019 (i respektive kategori)

  • Vaxholm (pendlingskommun nära en storstad)
  • Västerås (större stad)
  • Knivsta (pendlingskommun nära en större stad)
  • Enköping (långpendlingskommun nära en större stad)
  • Varberg (mindre stad/tätort)
  • Simrishamn (pendlingskommun till mindre tätort)
  • Gällivare (landsbygdskommun, ej nära en större stad)
  • Åre (landsbygdskommun med besöksnäring)

Källa: Visma.

Publicerad 29 October 2019 00:00