Ystad tingsrätt dömer mannen till rättspsykiatrisk vård.

Ystad tingsrätt dömer mannen till rättspsykiatrisk vård. Foto: André Kvist

Mannen skapade oro på Systembolaget – hotade att tända fyr på butiken

Döms nu av tingsrätten

YSTAD.

En man i 30-årsåldern hotade personal och leverantörer på Systembolaget i augusti. När har greps fortsatt han med hota med att bränna ned butiken som han bodde granne med. Nu har tingsrättens dom fallit.

Av
André Kvist

Det var den 1 augusti som Systembolaget öppnade upp igen efter den eldsvåda som orsakade stor skada på lokalerna. Strax innan öppning slog en man till som bodde granne med butiken. Han tog sig in via lagret och hotade en anställd med skruvmejsel och en sönderslagen flaska i vardera hand.

LÄS MER: Beväpnad man hotade butikspersonal

Sedan tog han sig ut på lastkajen där en leverans höll på att lossas. Chauffören till lastbilen hotade han med skruvmejseln och orsakade skador på fordonet. Mannen flydde sedan från platsen men kunde snabbt tas omhand av polisen.

Systembolaget höll stängt under förmiddagen och personalen togs omhand om. När mannen greps gjorde han våldsamt motstånd genom att kränga med kroppen och sparka med benen. På väg till arresten fortsatte hoten mot butiken.

Mannen ska ha sagt till vakter att han med tändvätska, ättika och bensin skulle tända eld på Systembolaget. Vidare fann man en kniv som mannen hade på sig.

När händelserna togs upp vid Ystad tingsrätt förklarade Ystadbon att han hört hot och svordomar från butiken in i sin lägenhet och upplevde att dessa var riktade mot honom.

Mannen var även i rätten för två fall av ofredande mot en kvinna. Han har sänt över 700 sms och ringt en kvinna i Trelleborg upprepade gånger. Vidare ska han ha hotat kvinnan om våld om hon anmälde honom.

Mannen döms nu för dessa ofredande, samt skadegörelse, olaga hot och våldsamt motstånd som skedde i anslutning till Systembolaget. Rätten dömer honom till rättspsykiatrisk vård trots att brottens samlade värde innebär ett antal månaders fängelse. Man bedömer att fängelsestraff kan leda till återfall i brottslighet av ett allvarligare slag och åberopar även en särskild utskrivningsprövning.

Publicerad 29 October 2019 08:54