Simris Algs vd Fredrika Gullfot gläds åt beskedet att rekommendationerna ändras.

Simris Algs vd Fredrika Gullfot gläds åt beskedet att rekommendationerna ändras. Foto: Pressbild

Livsmedelsverket vändning en framgång för algföretaget

"Verkligen ett genombrott och ett stort steg i rätt riktning"

HAMMENHÖG.

Tidigare har gravida och ammande avråtts från att inta algprodukter på grund av höga halter jod. Men nu görs ett undantag för algolja, vilket Simris Alg ser som en viktig milstolpe. "Har under flera års tid verkat för att algolja skall få sin självskrivna plats i kostråden", säger vd Fredrika Gullfot.

Av
André Kvist

För gravida och ammande kvinnor ökar behovet av omega-3-fettsyran DHA (dokosahexaensyra) vilket främjar barnets utveckling av nervsystemet, hjärnan och synen. Kvinnor har rekommenderats att öka detta intag genom att äta fet fisk. Livsmedelsverket har fram tills nu avrått från att äta algprodukter på grund av risken för höga halter jod.

Detta innebär att det inte finns något växtbaserat alternativ för exempelvis veganer och vegetarianer. Men nu har Livsmedelsverket vänt i frågan. Man gör nu undantag för algolja vilket ses som en stor vinst för Simris Alg.

– Vi är otroligt glada över att Livsmedelsverket uppdaterar sina rekommendationer, säger Fredrika Gullfot, Simris Algs grundare och VD, i ett pressmeddelande.

Sedan 2017 har man lobbat för att rekommendationerna ska ändras. Med detta beslut kan fler kvinnor känna sig trygga med att välja ett växtbaserat alternativ istället för fisk, skriver Fredrika Gullfot.

– Det är jätteviktigt att även de kvinnor som inte äter fisk får i sig tillräckligt med omega-3 DHA under graviditet och amning. Med tanke på den ökande andelen veganer och vegetarianer har vi under flera års tid verkat för att algolja skall få sin självskrivna plats i kostråden, så det här är verkligen ett genombrott och ett stort steg i rätt riktning.

Publicerad 29 October 2019 09:40