Alma Setterlunda närmast gör sig redo att slå tillbaka bollen till kamraten Thea Hedlund.

Alma Setterlunda närmast gör sig redo att slå tillbaka bollen till kamraten Thea Hedlund. Foto: André Kvist.

Klubben firade 50 år med forna världsmästaren

"Det är en lite udda sport"

SJÖBO.

Sjöbo Bordtennisklubb gick i våras upp i division 2 men årets stora händelse är deras jubileum. Den 19 oktober ställde man till med högtidligt firande med besök av pingislegendaren Ulf "Tickan" Carlsson.

Av
André Kvist

Året var 1969 och bordtennis hade ännu inte etablerat sig på OS. Men Hans Alsér och Kjell Johansson hade det året och två år tidigare visat att svenskarna var att räkna med när de tog VM-guld i dubbel.

Samtidigt som tennis blev alltmer populärt så följde bordtennis efter och då var man i Sjöbo inte sen att bilda en klubb. Nuvarande ordförande i klubben, Jonny Nilsson, trädde som tioårig grabb in från starten och började mata de vita bollarna över nätet. Vägen därefter har varit krokig för klubben men nu har man nått en milstolpe, 50 år.

– Det är lite sjukt att man var med från start. Klubben startade i två skolsalar och jag var tio år och spelade kanske till jag var 20 ungefär, sedan höll jag inte i ett rack förrän mina barn började spela, säger Jonny Nilsson och fortsätter:

– På något vänster är det en helt annan sport än när jag spelade som barn. Klubben som så har ju förändrats, det låg nere i närmare tio år. Sedan 2005 vill jag minnas startade vi upp igen och kort därefter kom jag in i bilden.

Jonny Nilsson är ordförande i Sjöbo BTK och berättar att nya lokaler är något man är i stort behov av.

Jonny Nilsson är ordförande i Sjöbo BTK och berättar att nya lokaler är något man är i stort behov av. Foto: André Kvist.

Lördagen den 19 oktober ställde man till med jubileumsfirande i idrottshallen på Sandbäcksskolan. Då kom bland annat pingislegendaren Ulf "Tickan" Carlsson. Carlsson vann VM-guld i dubbel 1985 tillsammans med Mikael "Äpplet" Appelgren och deltog i sex VM och fem EM-turneringar.

– Det är öppet att prova på att spela och hoppas vi får hit lite gamla spelare. Vi kryddar det med "Tickan" vilket är häftigt, han kommer ner och håller föredrag som spelare och förbundskapten. Han har ju vunnit allt!

Sporten har förändrats och så även klubben, inte minst materialet har genomgått en mindre revolution. Nya lokaler har Sjöbo BTK efterfrågat i många år utan att få gehör. Det som gläder ordföranden är det stora ungdomsintresset från framförallt flickor och unga kvinnor. Två sådana är Thea Hedlund, 15, och Alma Setterlund, 16, som både tävlar och tränar yngre förmågor.

– Gemenskapen är det bästa och sedan är det en rolig sport. Det är inte som fotboll utan det är en lite udda sport, säger Alma som spelat sedan hon var 10.

Klubben låg på is under ett antal år men är nu tillbaka med full kraft, framförallt finns ett stort pingisintresse bland unga kvinnor i Sjöbo.

Klubben låg på is under ett antal år men är nu tillbaka med full kraft, framförallt finns ett stort pingisintresse bland unga kvinnor i Sjöbo. Foto: André Kvist.

Att vara tränare till ett gäng yngre talanger tycker de både är väldigt kul. Innan de utmanar varandra i en match frågar vi vad de båda tänker kring att träffa en tidigare världsmästare.

– Ja, det ska nog bli intressant att höra, säger Thea och får medhåll av Alma innan de ivrigt vill börja kvällens träningspass.

Publicerad 20 October 2019 06:00