Vandringsteatern Det glömdas trädgård får alla sinnen att vakna till liv.

Vandringsteatern Det glömdas trädgård får alla sinnen att vakna till liv. Foto: André Kvist

Visuellt spektakulärt när teatern storsatsar

"Drömföreställningen vi ville se som barn"

SKILLINGE.

Den 26 oktober har Skillinge Teaters stora satsning på vandringsföreställningen Det glömdas trädgård premiär. Inför premiären fick Lokaltidningen en inblick i det enorma teknologiska arbete som lagts ner för att skapa en fantasieggande värld.

Av
André Kvist

Resan börjar på gårdsplanen intill ett träd. Här möter vi två av berättelsens huvudkaraktärer, trädet som spelar en central roll och entreprenören Yngve som spelas av Nils Peder Holm. Till skillnad från klassiska föreställningar så är gruppen och du själv del av berättelsen, det är faktiskt så att du och dina kamrater för historien framåt och väljer inriktning.

– Det här är den drömföreställning jag och Nils Peder ville se som barn. Absolut det mest ambitiös projekt vi gjort hittills sedan vi tog över för tre år sedan, säger Karin Johansson-Mex, producent.

Karin Johansson-Mex förklarar tekniken och ljusets roll, Detta trädliknande element har en central roll i berättelsen.

Karin Johansson-Mex förklarar tekniken och ljusets roll, Detta trädliknande element har en central roll i berättelsen. Foto: André Kvist

Det är en barnföreställning ämnad för åldrarna 8 till 13 år men njutbart och vackert även för vuxna och yngre barn. Även för personer som tidigare deltagit i en vandringsföreställning så kommer man bländas av det visuella. Alla sinnen är på helspänn när man tar sig in och genom berättelsen.

Skillinge teater har byggt om och totalt rensat ut hela Studioscenens hus. Några dagar innan premiär är arbetet i full gång med att få alla tekniska detaljer på plats.

– Vi vill bryta upp det traditionella sättet att göra teater och göra något där barn aktivt måste göra saker för att lösa situationen. Då kommer sensorer in i bilden. Ensemblen har kollektivt arbetat fram föreställningen och det är ett äventyr med väldigt suggestiva miljöer, säger Karin Johansson-Mex.

Grupper om 15 kommer gå in genom dörren och sedan delas upp i tre mindre grupper. Det finns en uttalad berättelse men även sidospår som deltagarna kan välja att följa. Regissören Ragna Wei har mycket erfarenhet av installations- och vandringsteater, hon berättar att denna produktion är något utöver det vanliga.

– Det är ovanligt att få göra en så här stor produktion och jag tittar på det ur barnens perspektiv så det måste finnas lösningar på lösningar för hur barnen väljer att gå igenom berättelsen. Tekniken är väldigt viktigt och även att man får vara i upplevelsen, i rummet, säger hon.

Regissören Ragna Wei gläds över den stora satsningen på en annorlunda teaterform som nu går upp i Skillinge.

Regissören Ragna Wei gläds över den stora satsningen på en annorlunda teaterform som nu går upp i Skillinge. Foto: André Kvist

Entreprenören har en vilja att få hjälp av deltagarna. Han har skapat ett fantastiskt föremål men behöver speciella självlysande organismer till sin hjälp. Utifrån det sänds barnen iväg för att leta rätt på fler men längs vägen får de meddelande och budskap om hjälp.

Vid ett tillfälle i berättelsen stöter de på Boel Marie Larssons jordnära karaktär. Hon uppmanar deltagarna att lösa olika problem.

– Den här berättelsen går att applicera på mycket i samhället. Främst att allt hänger samma i ett kretslopp och valen vi gör påverkar detta kretslopp, berättar Boel Marie Larsson som även hon är mycket erfaren inom vandringsteater.

Samarbete och uppmärksamhet är två viktiga egenskaper när man tar sig genom den labyrint som omgärdas av Ilkka Heikiö (ljus och video) och Jonas Åkessons (ljus och interaktivitet) anmärkningsvärda skapelser.

Tack vare bidrag från Region Skåne sätts föreställningen upp fram till juli 2020.

Skådespelerskan Boel Marie Larsson i sin kostym.

Skådespelerskan Boel Marie Larsson i sin kostym. Foto: André Kvist

För att komma vidare måste man hjälpas åt, denna uppgift har något med händer att göra

För att komma vidare måste man hjälpas åt, denna uppgift har något med händer att göra Foto: André Kvist

Att lösa uppgifter ingår och deltagare får välja vilken väg berättelsen ska ha.

Att lösa uppgifter ingår och deltagare får välja vilken väg berättelsen ska ha. Foto: André Kvist

Inget rum är det andra likt i vandringsteatern.

Inget rum är det andra likt i vandringsteatern. Foto: André Kvist

Mystiken tätnar i berättelsen.

Mystiken tätnar i berättelsen. Foto: André Kvist

Publicerad 19 October 2019 06:00