Beddingestrandsbon Birgitta Godlund ställer ut i Sjöbo för första gången, här visar hon Dagsverke som representerar hur människor förstör naturen som långsamt får lappa sig själv.

Beddingestrandsbon Birgitta Godlund ställer ut i Sjöbo för första gången, här visar hon Dagsverke som representerar hur människor förstör naturen som långsamt får lappa sig själv. Foto: André Kvist

Grön konst kryddat med hopp

"Lite av en självbekännelse – tror alla gör så gott vi kan"

SJÖBO.

Birgitta Godlund har samlat erfarenheter från Afrika och inspiration av Greta Thunberg. Resultatet är utställningen "En berättelse om grönt" som ställs ut på Sjöbo konsthall.

Av
André Kvist

Måleriet har fått ta ett steg tillbaka när Birgitta Godlund nu satsat mer på installationer om människans förhållande till miljön. Med stark betoning på färgen grön sätter hon ljus på vår tids kanske mest laddade ämne, vår egen påverkan och förhållande till miljön och klimatet.

– Det är lite av en självbekännelse, det är otroligt svårt att leva upp till Greta Thunbergs budskap och jag tror vi alla försöker så gott vi kan, säger Birgitta Godlund

Från första steg som går genom verket "Prolog" till kulmen som innehåller ett ytterst litet terrarium med en liten alltjämt grön växt däri ställs frågor om grönt som signalvärde och mänsklighetens förhållande till miljön.

Besökare kommer reflektera över sina egna vanor och förhoppningvis också känna hopp, säger konstnäre Birgitta Godlund om utställningen.

Besökare kommer reflektera över sina egna vanor och förhoppningvis också känna hopp, säger konstnäre Birgitta Godlund om utställningen. Foto: André Kvist

Samtidigt är utställningen i grund och botten en berättelse där varje verk ger ytterligare en pusselbit i handlingen och där hopp är genomgående. Rundlar är genomgående och symboliserar Jorden medan flera av verk pekar på dubbelsidigheten i frågan, att vilja göra något men samtidigt inte göra mest hållbara valen.

– Jag har tagit med mig iakttagelser från samhället och tydliggör detaljer i naturen. När naturen är lämnad orörd så fungerar den, problemet nu är att människan gått in och gjort så mycket skada.

Greta Thunberg har varit en stor inspirationskälla, berättar Birgitta. Men även hennes egen bakgrund både syns och spelar in. Tidigare i sitt liv arbetade hon i Kampala, Uganda, och fick där lära sig vikten av att ta hand om skräp och naturens råvaror. Åtminstone ett verk från denna tid kan är med i utställningen.

– Studenterna berättade var de kom ifrån och det var otroligt ont om pengar så vi tog exempelvis gamla instrument och använde naturfärger. Här har jag gjort färg så också men jag har även giftiga pigment och i arbetet har jag tittat på mig själv, jag vill framförallt visa att det inte är så lätt, säger Birgitta Godlund.

När människan går in och omplacerar blir det inte riktigt rätt, det blir spricker vill Godlund säga med detta verk. I bakgrunden syns

När människan går in och omplacerar blir det inte riktigt rätt, det blir spricker vill Godlund säga med detta verk. I bakgrunden syns "människor" som vill göra rätt för sig men når inte ändå ner till golvet. Foto: André Kvist

En installation med färggranna siluetter av människor upphängda några centimeter från golvet visar på hennes tankegång. Man vill gärna vara grön och miljömedveten men når inte riktigt ner till marken.

Den 31 oktober kommer konstnären få besök av barn för att dels skapa ett verk utifrån skänka "prylar" som barnen inte vill ha längre. Men även samtala kring prylsamhället och slit-och-släng som sedan ska bli en ljudinstallation som ska finnas med därefter. Utställningen har vernissage den 19 oktober och pågår fram till den 22 november.

Publicerad 18 October 2019 06:00