Småbåtshamnen i Ystad har fått besök av en herre som nu misstänks för tre brott.

Småbåtshamnen i Ystad har fått besök av en herre som nu misstänks för tre brott. Foto: André Kvist

Ökänd båtägare misstänks stjäla el i småbåtshamn

Orsakade rabalder i Simrishamn – dök upp i Ystad

YSTAD.

Ystad kommun vill avvisa en seglare som misstänks ha tjuvkopplat el upprepade gånger i småbåtshamnen. Mannen i 50-årsåldern har ett rykte om sig, tidigare i år orsakade störde han i Simrishamn.

Av
André Kvist

På tisdagen den 8 oktober dök mannen i 55-årsåldern upp med sin segelbåt. Sedan dess har han flera gånger misstänks för att olagligt ha kopplat in sig på elnätet.

Kommunen har fått in flera klagomål från andra båtägare och nu har mannen även blivit föremål för en polisiär utredning. Han är misstänkt för olovlig energiavledning, framkallande av fara och egenmäktigt förfarande från den 8 till den 17 oktober.

– Polisen har varit här ett antal gånger och vi har begärt handräckning från Kronofogden om att avvisa den här mannen men jag vet inte riktigt hur prioriterat det här ärendet är, säger Olof Hübner, fastighetschef i Ystads kommun.

Polisen berättar att mannen ska ha kopplat in sig på en restaurangs elnät vilket påverkat ägaren ekonomiskt negativt. Vidare ska elkablar ha kopplats felaktigt vilket inneburit livsfara för annan. Kablarna är dessutom placerade på en plats där allmänheten har tillträde.

Sedan mannen dök upp har inte betalat för sig och Ystad kommun tar nu hjälp av Kronofogden för att få mannen avhyst från platsen.

LÄS MER: Störande man har lättat ankar efter hot om avvisning

Mannen har uppmärksammats tidigare i Simrishamn. Där orsakade han stort rabalder tidigare i år. Han ska ha stört gäster, eldat på bryggan, stulit från andra båtar och ofredat andra båtägare.

Slutligen fick man nog och ansökte om att avlägsna mannen men då var han inte på plats när Kronofogden slog till. En andra avhysning planerades när mannen i augusti plötsligt försvann med båt och allt.

– Vi känner till detta och här har det inte varit så att han ska ha stulit något, förutom elen då. Flera båtägare har ändå känt oro med tanke på det som hänt i Simrishamn, säger Olof Hüber.

Är detta en vanlig företeelse hos er?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Vi har ibland båtar som lämnats kvar utan att någon betalat och då blir det ungefär samma process. Det här är ett speciellt fall, mannen är ju kvar och vi har eliminerat hans tillgång till ström så han bör nog frysa lite men något besked om avhysning har vi inte fått än. Får vi det så agerar vi direkt.

Publicerad 18 October 2019 09:43