Den första digitala medarbetaren började i september och fler robotar väntas komma de närmaste åren.

Den första digitala medarbetaren började i september och fler robotar väntas komma de närmaste åren. Foto: André Kvist

Tomelilla värvar sin första robot "Robin"

Fler digitala medarbetare ska rekryteras: "Där det är effektivt med den typen av avlastning"

TOMELILLA.

Den första digitala medarbetaren är på plats. Det är en mjukvarurobot som kallas Robin och som kommer att arbeta med administrativa processer.

Av
André Kvist

Robin utvecklades under 2019 genom så kallad Robotic Process Automation-teknik (RPA). Mjukvaran har varit i tjänst sedan en månad tillbaka och hanterar olika administrativa processer som alltid utförs på samma sätt.

– Vi ser detta som ett sätt att ge våra medarbetare mer tid till värdeskapande aktiviteter som personlig kontakt och service. Förhoppningen är att öka servicen till invånarna, genom snabbare handläggning och mer utrymme för personlig service där det krävs. Och samtidigt få fler nöjda medarbetare, säger Hampus Månsson, digitaliseringsstrateg, i ett pressmeddelande.

Fakturahantering, bokföring och framtagande av rapporter är några av Robins uppgifter. Även när det gäller ansökningar om försörjningsstöd sammanställer roboten beslutsunderlag och låter sedan en handläggare ta besluten.

Ambitionen med att skaffa sin första digitala medarbetare är att avlasta verksamheten och ge bättre service till invånarna. Fler robotanställningar är att vänta.

– Vi har ett långsiktigt arbete framför oss att identifiera de processer och delprocesser som kan automatiseras eller robotiseras. Där det är effektivt med den typen av avlastning, ska vi utveckla och ”anställa” fler digitala medarbetare, säger Hampus Månsson.

Publicerad 17 October 2019 10:13