Löderups strandbad var dekorerat i rosa när bröstcancergalan var tillbaka.

Löderups strandbad var dekorerat i rosa när bröstcancergalan var tillbaka. Foto: André Kvist

Rosa galan tillbaka efter uppehåll

"Alla är berörda på ett eller annat sätt"

LÖDERUP.

Under onsdagskvällen hölls den fjärde bröstcancergalan på Löderups strandbad. På plats fanns flera hundra personer och även bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay. "Här kommer vi närmare människan", säger hon.

Av
André Kvist

Det var stort intresse och fullpackat i lokalerna när bröstcancergalan gick av stapeln. Ballonger, kläder och till och med drycken gick i rosa toner. Runt 200 kvinnor fanns på plats tillsammans med ett tjugotal utställare. Nytt för i år var en modellvisning.

Det är fjärde gången som ägarna Sofia Ungh Persson och Fredrik Persson arrangerar insamlingen till förmån för forskning om bröstcancer.

– Det är en tuff kväll för det är ett kämpigt ämne men vi håller det på en trevlig nivå. Tyvärr är det så att under dessa senaste år så är det fler och fler som är berörda. Jag har själv förlorat en släkting till bröstcancer, så alla är berörda på ett eller annat sätt, berättar Sofia Ungh Persson.

Sofia Ungh Persson berättar att det är en kämpig kväll, många som kommer hit är berörda eller drabbade, men samtidigt vill hon att det ska vara en trevlig gala. Intill står Maja Malmquist.

Sofia Ungh Persson berättar att det är en kämpig kväll, många som kommer hit är berörda eller drabbade, men samtidigt vill hon att det ska vara en trevlig gala. Intill står Maja Malmquist. Foto: André Kvist

Under kvällen arrangerades lotteri och försäljning av diverse lokala produkter. Det var även intervjuer på scen. Först med en kvinna som nyligen förlorat sin mor i bröstcancer. Därefter talade Sofia Ungh Persson med en forskare som undersöker gener.

– Det har blivit mycket fokus på sistone på täthet på bröst men vi kommer prata om gener och forskningen kring att upptäcka om en kvinna är i riskzonen i ett tidigt skede.

I fjol tog man ett pausår och anledningen var helt enkelt att arrangör kände sig tvungen att "dra i handbromsen". Nu har man dock hämtat nya krafter och hoppas på att fortsätta med sina årliga gala även nästa år.

– Jag hoppas det och många har frågat efter en ljusblå kväll men jag skickar över det till de manliga krögarna, säger Sofia Ungh Persson med glimten i ögat.

Med på plats var också bröstcancerföreningens nationella ordförande, Susanne Dierhoff Hay, som är hemmahörande i Glumslöv. Hon var mäkta imponerad av tillställningen och uppmuntrade till dessa lokala initiativ.

– Lokala arrangemang är jättekul! Det kommer närmare människan och de lokala föreningarnas fantastiska ideella arbete, säger hon.

Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dierhoff Hay hyllade initiativet och påpekade på att nya behandlingar måste implementeras.

Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dierhoff Hay hyllade initiativet och påpekade på att nya behandlingar måste implementeras. Foto: André Kvist

Vad är den största utmaningen för er just nu?

– Vi vill att man ska titta på kvinnor utifrån risk och individanpassa screening. Det finns vissa grupper som behöver andra sorter utöver mammografi. Just screeningen är en prioriterad fråga men även jämlik vård över hela Sverige, säger Susanne Dierhoff Hay och fortsätter:

– Framåt hoppas jag att Skåne fortsätter i den positiva andan och att köerna till rekonstruktion minskas. Jag hoppas också på implementering av de nya behandlingar som kommer, det är fantastiskt att det sker så mycket men det måste implementeras.

Målet för kvällen var att samla in 50 000 kronor men Sofia Ungh Persson hoppades på att det skulle bli mer än så. Slutligen landade man på 62 925 kronor vilket man var mycket nöjd och stolt över.

Sofia Ungh Persson säger från scen att

Sofia Ungh Persson säger från scen att "vi kan nå 60 000" vilket hon sedan fick rätt i. Foto: André Kvist

Många lokala företag och utställare var på plats, bland annat Margareta Forslund med hennes färggranna kläder.

Många lokala företag och utställare var på plats, bland annat Margareta Forslund med hennes färggranna kläder. Foto: André Kvist

Publicerad 17 October 2019 08:57