De nya reglerna gäller för alla tobaksprodukter som exempelvis cigaretter, snus, piptobak och tuggtobak.

De nya reglerna gäller för alla tobaksprodukter som exempelvis cigaretter, snus, piptobak och tuggtobak. Foto: Mostphotos

Nya tobakstillstånden: "Medför såklart en hög arbetsbelastning "

Efter rökförbudet– nya regler påverkar handlare

SYDOST.

I somras infördes nya regler kring rökfria miljöer och tolkningen har ännu inte satt sig. Nu kommer den 1 november nästa slag mot tobaken. I syfte att komma åt smuggelvaror och svart försäljning krävs nu tillstånd för att sälja tobak. "Jag är rädd för att det fortfarande kommer att finnas på marknaden", säger miljöchef Carina Barthel.

Av
André Kvist

Den 1 juli fick uteserveringar, idrottsanläggningar, lekplatser och flera andra allmänna platser en renare atmosfär. Rökförbudet omfattar både miljöer och produkter som e-cigaretter. I sydöstra Skåne har Ystad-Österlenregionens miljöförbund sedan dess kämpat med att få förbudet på plats i praktiken.

– Vi har haft en del klagomål och förfrågningar på rökning men det har löst sig på bra sätt. Det finns fortfarande mycket oklarheter hur det ska tolkas men det viktigaste är att man inte känner sig störd!, säger miljöchef Carina Barthel

Nu kommer den 1 november nästa slag mot tobaken. Inom kort krävs tillstånd för försäljning av tobak. Tidigare kunde butiker anmäla tobaksförsäljning till kommun eller ansvariga och enkelt kringgå förbud. Efter ett tillslag kunde butiken över en natt sätta in en ny juridisk person och fortsätta verksamheten morgonen därpå.

– Lagen kommer att bli mycket hårdare och har fler krav än den lag som gällde innan den 1 juli. Lagen är hårdare för att man bland annat vill komma åt oseriösa säljare och smuggelcigaretter men det är jag rädd för att det fortfarande kommer att finnas på marknaden.

Räknar med att det kommer ett gäng till nu de sista två veckorna

Polisen är remissinstans och gör en lämplighetsbedömning. Skulle man inte ha ansökt om tillstånd innan den 1 november så blir det ett ärende för dem.

På miljöförbundet sitter just nu personalen med en hög ansökningar som behöver avverkas i snabb takt.

– För vår del sitter vi med strax under 40 ansökningar i dagsläget, varav cirka hälften har inkommit de senaste veckorna. Vi räknar med att det kommer ett gäng till nu de sista två veckorna innan den 1 november, säger Malin Nilsson, miljöinspektör.

Hur påverkar det er?

– Det medför såklart en hög arbetsbelastning under en koncentrerad tid. Då alla ansökningar ska synas hos såväl Skatteverket och polisen drar varje ansökning ut på tiden. Det viktiga i det här läget att se till att behandla alla ansökningar likvärdigt och hitta ett rättssäkert system.

Nytt med lagen är även att tobaksvaror som varit föremål för brott, exempelvis sålts utan tillstånd, ska förklaras förverkade enligt den nya lagen. Brott mot lagen om tobak och liknande produkter kan ge fängelse mellan 6 månader och 2 år. Är det tal om grovt brott är maxstraffet 6 års fängelse.

Publicerad 16 October 2019 05:00