Drygt 100 äldre i Ystad kan pusta ut, varm mat kommer fortsatt serveras, åtminstone till nästa år.

Drygt 100 äldre i Ystad kan pusta ut, varm mat kommer fortsatt serveras, åtminstone till nästa år. Foto: Adobe Stock

Kommunen fortsätter servera varm mat till äldre: "En het potatis"

Måste utredas närmre

YSTAD.

De äldre i kommunen får fortsatt varm mat. Det är beskedet från socialnämndens nya ordförande Christian Persson (M). Först nästa år kan frågan komma att tas upp på nytt.

Av
André Kvist

Förslaget om att varm mat skulle slopas för kommunens äldre blev snabbt obehaglig fråga för Ystad kommun. Beskedet väckte både ilska och raseri bland allmänheten.

LÄS MER: Kommunen slutar servera varm mat till äldre – för dyrt

Men nu kommer nya besked i frågan, rapporterar Ystads Allehanda. Den nyvalda ordföranden Christian Persson (M) berättar att det hela grundar sig på en missuppfattning.

– Det finns en missuppfattning att vi redan tagit beslutet att slopa den, men det har vi inte, säger han och fortsätter:

– Frågan måste utredas mer. I dag har vi problem med att maten varmhålls alldeles för länge och med att den inte håller rätt temperatur när den levereras.

Maten till de drygt 100 äldre i Ystad är alltså inte slutdiskuterad . I början av nästa år hoppas man ha en klarare bild och ämnar ta upp frågan politiskt igen. Maten var del av de nya riktlinjerna för biståndsbedömning som socialnämndens arbetsutskott skickade på remiss, en hantering som var fel, menar Persson.

Sannolikt skulle beslutet att inte ta upp matfrågan bland riktlinjerna att påverka den kommande budgetdebatten i kommunfullmäktige. Genom att utreda närmare undviker man detta.

– Den varma maten är en het potatis och förmodligen hade debatten kommit att handla om den, även om frågan inte är en del av budgeten. Nu kan vi fokusera på att debattera budgeten istället och så tar vi frågan om maten när vi har hela bilden klar för oss, säger Christian Persson.

Publicerad 16 October 2019 13:51