Endast några hundra tumlare fins kvar i Östersjön och forskare vill ta reda på varför populationen är så liten.

Endast några hundra tumlare fins kvar i Östersjön och forskare vill ta reda på varför populationen är så liten. Foto: Adobe Stock.

Ännu en död tumlare uppsköljd på stranden

"Extremt ovanligt med tumlare längs Östersjökusten"

SYDOST.

Inom loppet av några veckor har tre tumlare hittats på stränder i sydöstra Skåne. Den tredje hittades på Sandhammaren och försvann ut i havet innan forskare kunde ta hand om kadavret.

Av
André Kvist

I augusti hittades en tumlare död på stranden norr om Kyl. Några veckor senare hittades ytterligare en vid Abbekås.

Nu rapporterar Ystads Allehanda om ett tredje fynd på Sandhammarens strand. Det var på måndagen den 14 oktober som ett par på promenad med sina hundar hittade en två meter lång tumlare.

Forskarna vid Naturhistoriska riksmuseet är mycket intresserade av att undersöka kvarlevorna och har fått in åtminstone ett exemplar från området tidigare. Det finns bara runt 500 Östersjötumlare medan Bälthavspopulationen är uppemot 60 000 individer.

– Det är extremt ovanligt med tumlare längs Östersjökusten, och när vi väl hittar döda tumlare där är de i så dåligt skick att det inte går att göra några prover på dem. Det här exemplaret ser väldigt, väldigt fint ut, säger Julia Carlström, specialist på tumlare vid Naturhistoriska riksmuseet, till tidningen.

LÄS MER: Ännu en tumlare hittad död: "Oerhört viktigt att få in rapporter"

När kommunen dagen därpå åkte ut till platsen finns ingen tumlare att finna. Den har troligtvis blivit blivit uppslukad av havet men chansen finns att den kommer att sköljas upp närmare Ystad. Skulle man stötta på en död tumlare finns det en extra morot att rapportera. 1 000 kronor betalar museet till upphittaren om man lyckas ta hand om djuret.

LÄS MER: Kjells ovanliga fynd: "En tråkig överraskning"

Publicerad 16 October 2019 09:10