Spexarna under vårens föreställningar.

Spexarna under vårens föreställningar. Foto: Toddyspexarna

Spexarna firar 40 år i Ystad med historisk satir

Regissören: "Med en twist på klassiskt spexmanér"

YSTAD.

Den första helgen i november kommer Toddyspexarna från Lund åter till Ystad. För sitt 40-årsjubileum i Ystad kommer man sätta upp en skruvad berättelse om Vasco da Gamas upptäcktsresande till Indien.

Av
André Kvist

Ett nyskrivet spex, två busslaster med 120 lundastudenter och för 40:e året i rad i Ystad. Nog är det bäddat för en succé när Toddyspexarna är tillbaka i staden. Denna gången uppför man berättelsen om Vasco da Gama, fast kanske inte så som vi minns äventyraren från historielektionerna.

– Det är den klassiska historien om hur Vasco da Gama upptäckte Indien med en twist på klassiskt spexmanér, säger regissören Agnes Garvell.

Historisk satir varvas med moderna referenser och berättelsens damer får nu en framträdande roll. Framförallt Portugals drottning och hovdamen Eva tar stor plats i denna berättelse.

– Vasco är lite av en mesig karaktär, inte så handlingskraftig upptäckare som han kanske var på riktigt. Den som främst för historien framåt är hovdamen Eva.

Nästa år firar Toddyspexarna hela 125 år och det kommer förstås att firas alldeles speciellt. Men redan till Ystads jubileum har man fått med gamla spexare och kommer ställa till med upptåg på staden.

– Vi fortsätter traditionen att inta Ystad teater och gör en heldag med två föreställningar. Ett gäng gamla spexare hänger också med så vi blir rätt många, säger spexförman Max Swanling och fortsätter:

– Vi hoppas på ett härligt publiktryck. Det roligaste med att komma till Ystad är att vandra runt på stan innan för att sjunga och hälsa på Ystadborna. Det brukar vara väldigt många som känner till oss.

Den 2 november är det dags för Toddyspexarna att äntra scenen och föreställningarna börjar klockan 15 och 19.30.

Publicerad 15 October 2019 06:00