En grillplats för både matlagning och meditation ska byggas här i en fårens hage, just nu har man en tillfällig lösning men inom kort ska även den byggas.

En grillplats för både matlagning och meditation ska byggas här i en fårens hage, just nu har man en tillfällig lösning men inom kort ska även den byggas. Foto: André Kvist

Paret skapar unik hälsoretreat på nya gården

"Motgångar har lärt mig att det löser sig – jag är inte rädd längre"

ÖSTERLEN.

På Kullåkra utanför Kivik har paret Kristina Dürr och Mats Alinder sedan i vintras arbetet på att skapa en hälsosam oas. Mat, träning, och mindfullness varvas i naturskön miljö. "Det här är vårt största projekt någonsin", säger Mats.

Av
André Kvist

Det tog fem timmar från det att paret kikade på gården till dess att papperen var påskrivna. Under hela vintern har sedan arbetet pågått för att här skapa ett centrum för läkande och träning. I mars flyttade man in på Kullåkra intill Stenshuvuds nationalpark och under sommaren har man smygstartat med olika kurser i yoga och pilates.

Så här långt har bostadshuset och gästernas kvarter kommit på plats. Köket har renoverats från topp till tå för att möjliggöra matlagningskurser. Men det stora projektet, yogastudion är ännu ett pågående arbete.

– Vi ska låta dessa stora dörrar vara kvar och sedan sätta in glas, sedan ska det in golv och ny belysning. Det är verkligen en enorm studio och den kommer bli helt unik. Sedan blir det en mindre studio ut mot hagen som också ska glasas in. Hela det här projektet är det största vi har gjort, säger Mats Alinder.

Yogastudion blir stor och helt unik med sitt höga tak och rustika historia.

Yogastudion blir stor och helt unik med sitt höga tak och rustika historia. Foto: André Kvist

Till dess att man är klar så får man utnyttja grannens utrymmen. Utanför gårdsväggarna är det fri sikt över fält och mot havet. Här går parets tama får och bräker, man ska även få två minihästar inom kort. Det hörs inte ett ljud från trafik, människor eller larm. Fullständig tystnad med endast naturens brus som bakgrund.

– På Kullåkra lever man ett gott liv. Det är en unik miljö med naturen, det är uppbruten rymd. Vi kände att vi kom hem på något vis, det är som ett paradis. Här ska man hinna i fatt sig själv och stärka sig, berättar Kristina Dürr.

Kristina Dürr och Mats Alinder tillsammans med deras hund Wilma på Kullåkra.

Kristina Dürr och Mats Alinder tillsammans med deras hund Wilma på Kullåkra. Foto: André Kvist

Kristina är drivkraften bakom verksamheten. Ändå sedan hennes mor blev en av landets första personliga tränare på 1970-talet har hon varit involverad i kost och träning. Mats har en gedigen bakgrund inom reklam och är hjärnan bakom det estetiska och harmonin med inredningen.

På gården ämnar man ta emot mindre grupper på 8 till 10 personer. Olika former av träning kommer bedrivas och tanken är att få människor att släppa stressen och hitta ett inre lugn.

– Vi jobbar med allt från vanlig yoga till rehabiliteringsyoga. Det är pilates, meditation, funktionell träning och mycket mer, berättar Kristina som är utbildad hälsorådgivare, massör, gym- och gruppträningsinstruktör.

– När jag var liten började min mamma med att utbilda sig friskvårdskonsulent och vi barn blev försökskaniner, jag tyckte det var kul redan som barn och det har följt mig hela livet.

De tama fåren är i princip det enda som bryter tystnaden på platsen. Närheten och känslan av djur är något som har en lugnande och välbefinnande effekt på människor, menar Kristina och Mats.

De tama fåren är i princip det enda som bryter tystnaden på platsen. Närheten och känslan av djur är något som har en lugnande och välbefinnande effekt på människor, menar Kristina och Mats. Foto: André Kvist

Tanken och ambitionen var att bygga upp något från grunden. Då drömmen växte fram allt mer var det slutligen i Österlen man landade. Här hoppas man till nästa år vara helt färdiga med sina storslagna planer.

Det handlar lite om att släppa taget, att sluta jaga efter något. Så tänker Mats och Kristina med sina erfarenheter i bakgrunden och man hoppas få människor att känna samma inre lugn efter ett besök. Problemet idag är människor stressar fram, tidsbristen som man upplever och kraven man ställer tär på en.

– Motgångar har lärt mig att det löser sig, att jag kommer få veta vad jag behöver veta när det är dags. Jag är inte så rädd längre. Sedan måste alla hitta sin grej, säger Kristina avslutningsvis.

En utomhusstudio används under sommaren och här ska glass sättas innan så att den går att bruka året om.

En utomhusstudio används under sommaren och här ska glass sättas innan så att den går att bruka året om. Foto: André Kvist

Publicerad 15 October 2019 06:00