"Ystadmodellen" fick in svar från över 1 500 hushåll men läggs nu på is. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos.

Oenighet sätter stopp för "Ystadmodellen"

Skulle vara klart i år: "Vi står långt ifrån varandra"

YSTAD.

Fem aktörer inledde i fjol arbetet att ta fram en modell för bostadshyror i kommunen. Men arbetet sätts nu på paus då parterna inte är överens.

Av
André Kvist

Under fjolåret började Fastighetsägaren Syd, Hyresgästföreningen, Contentus, Heimstaden och Ystadbostäder arbete för att ta fram en hyressättningsmodell. Ambitionen vara att bli färdiga under 2019 men så blir det inte.

Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen är inte överens i alla delar. Så därför kommer man sätta paus på arbetet.

Modellen var tänkt att spegla hyresgästernas egna värderingar av sitt boende i samband med boendestandard och storlek, samt läge. En enkät skickades ut till 3 000 hushåll och drygt 55 procent besvarade den.

– Vi tackar alla hyresgäster som engagerat sig och svarat på enkäten. Dessa svar har varit värdefulla underlag för arbetet, men vi står fortfarande för långt ifrån varandra i andra delar av projektet och har därför beslutat avsluta här, säger Dan Knutsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region södra Skåne, i ett pressmeddelande.

Modellen kommer alltså inte att genomföras under året. Om eller när arbetet med "Ystadmodellen" tas upp igen är ännu oklart. Modellen ska inte förväxlas med hyreshöjningen, den årliga förhandlingen börjar nu i höst.

Publicerad 15 October 2019 13:48