Medicinroboten av det slag som Simrishamn använder.

Medicinroboten av det slag som Simrishamn använder. Foto: Evondos/Pressbild

Testet med medicinrobotar lyckat: "Vi ser väldiga fördelar"

Fler maskiner ska införskaffas

SIMRISHAMN.

Ett år efter att kommunen började testa medicinrobotar för sina medborgare kan man nu konstatera att det varit en succé. Personal och brukare är nöjda med säkerheten och samtidigt har det ökat självständigheten. "Det är som ett låst medicinskåp", säger socialchef Stina Lundquist.

Av
André Kvist

För ett år sedan började Simrishamns kommun att testa medicinrobotarna som Evondos utvecklat. I samma veva gjorde grannkommunen Tomelilla detsamma. Nu finns det drygt 15 medicinrobotar utplacerade hos äldre och inom LSS.

– Vi utökade med några stycken för att vi såg att det gav så bra resultat. Brukarna är nöjda och tycker det fungerar bra, personalen är nöjda också. Samtidigt är det väldigt säkert, det är som ett låst medicinskåp, det kan inte bli fel medicin och alltid är det rätt dos till rätt person, säger socialchef Stina Lundquist.

Robotarna laddas varannan vecka och programmeras efter personen som ska ta medicinen. Efter att den är laddad så är den låst. När personer sedan ska ta sin medicin så säger roboten till och levererar dosen med ett knapptryck. Skulle en äldre inte ta sin medicin så ökar först uppmaningen, sedan går ett larm till kommunens personal som kan kontrollera om något skett.

Det går inte att ta en dubbel dos och skulle något tekniskt gå fel i maskinen så larmas personalen även då.

– Vi ser väldiga fördelar med dessa. Framförallt behöver personer inte vänta in hemtjänsten utan kan hantera den själv, det ökar självständigheten.

Ett exempel på en medicinrobot liknande de som används i Simrishamn.

Ett exempel på en medicinrobot liknande de som används i Simrishamn. Arkivbild: Rise.

Under året som gått har man utvärderat och följt upp utvecklingen. Resultatet är givet, man vill köpa in fler maskiner till Simrishamn. Hur många det blir återstår att se.

– Vi har definitivt personer som skulle ha glädje av dessa. Tanken är att skaffa fler, säger Stina Lundquist.

Publicerad 14 October 2019 00:00