I sin tredje thriller tar Nils Mohlin internationella bekymmer till Österlen. Terror, organhandel och attentat blir centralt när samhället lider av en kriminell organisation.

I sin tredje thriller tar Nils Mohlin internationella bekymmer till Österlen. Terror, organhandel och attentat blir centralt när samhället lider av en kriminell organisation. Foto: Privat.

Ondskans hantlangare på Österlen i Mohlins nya thriller

"Österlen blir basen för en avancerad kriminell organisation"

ÖSTERLEN.

I sin femte bok och tredje thriller utgår Nils Mohlin från organhandeln i koncentrationslägret Sujiatun. När två avhoppade "skurkar" bosätter sig på Österlen tar de med sig internationella konflikter. Terrorattentat och konflikter följer när situationen urartar allt mer.

Av
André Kvist

Hej där Nils Mohlin, femte boken är nu ute och denna gången befinner vi oss på Österlen, hur kommer det sig?

– Jag har alltid haft en dragning till Österlen. Sedan fyra år bor jag och min fru här så vad kan vara bättre än att förlägga handlingen hit.

I dina tidigare thrillers så har du avverkat pedofili och hedersvåld, vad tar du fasta på nu?

– Jag läste för många år sedan om det här koncentrationslägret där Falungonganhängare berövades sina organ och kremerades. Det avslöjades sedan men detta är något som Kina lagt locket på och aldrig velat nämna. Två av dessa skurkar tar sig då hit och utger sig för att vara respektabla affärsmän.

Attentat och terror drabbar då området, hur tänkte du där?

– Det är sådant som vi läser nästan dagligen i pressen. Man kan väl säga att Österlen blir basen för en avancerad kriminell organisation. Det behöver inte tvunget vara storstäder som i många andra böcker utan jag tror det blir bättre här.

Det känns väldigt internationellt, som att du placerar stora världsproblem och dispyter här, är det så?

– Så kan man säga, det är internationell brottslighet och många inblandade som franska polisen och Interpol.

Två personer kämpar mot dessa kriminella och jag har förstått att det finns en personlig koppling till den ena?

– Ja huvudpersonen Ross Craig är en gammal arméofficer och hans medhjälpare är Eva Lopez som kom till Sverige som 18-åring från Latinamerika, vilket är precis samma sak som min fru gjorde.

Publicerad 14 October 2019 13:49