Två olika ärenden utreds nu av Justitieombudsmannen, både gäller byggnadsnämnden och bygglovschefen i Tomelilla.

Två olika ärenden utreds nu av Justitieombudsmannen, både gäller byggnadsnämnden och bygglovschefen i Tomelilla. Foto: André Kvist.

Kommunal chef anmäld igen: "Går långt över gränsen"

Samhällsbyggnadschefen: "Hon har fortsatt förtroende"

TOMELILLA.

Byggnadsnämnden och bygglovschefen Ingrid Järnefelt anmäls till Justitieombudsmannen för andra gången på kort tid. Detta efter att hon ska ha vägrat lämna ut handlingar och hotat med sanktionsavgifter.

Av
André Kvist

Tidigare i veckan rapporterade Lokaltidningen om ett utdraget rutinärende som rör en fastighet som kommunen anser vara vanvårdad. Både nämnden och bygglovschef Ingrid Järnefelt har anmälts två gånger till JO i detta ärende, bland annat anklagas hon för att ha bedrivit hemliga tillsynsbesök.

Nu visar det sig att den kommunala chefen Ingrid Järnefelt och byggnadsnämnden anmälts av ytterligare en person. JO mottog anmälan i slutet av augusti och har ännu inte kommit med beslut. Även denna gången handlar det om oanmälda tillsynsbesök, samt hot om sanktionsavgifter och uteblivna bygglov. Krav som inte ska ha funnits med i det ursprungliga bygglovet ska även ha ställts av bygglovschefen i efterhand och handlingar har inte lämnat ut efter begäran.

För drygt ett år sedan köpte anmälaren en fastighet i en mindre ort i kommunen. I samma veva lämnade hen sin tidigare fastighet som också ligger inom kommungränsen. Båda fastigheterna hade enligt kommunen en rad brister som måste åtgärdas. Fastighetsägaren fick mer än ett halvår efter hen sålt den gamla fastigheten ett mejl med 30 punkter som måste åtgärdas, något som skulle kosta runt 300 000 kronor.

Samtidigt satte kommunen enligt anmälaren käppar i hjulet för renoveringen av den nya fastigheten. Det skulle vara arkitektritade fönster och en lägenhet fick inte renoveras utan bygglov. Denna ska enligt kommunen vara ett magasin men man har inte lämnat ut någon dokumentation för att bekräfta detta, skriver anmälaren.

Vidare ska bygglovschefen ha lagt fram en lista av "godkända" hantverkare och en specifik arkitektfirma som skulle göra arbetet, för att det skulle bli tal om bygglov.

"Det verkade ju inte finnas någon ände på hur illa "någon" på byggnadskontoret verkade vilja mig", skriver anmälaren.

Det ska ha gått så långt att bygglovschefen hotat fastighetsägaren med sanktionsavgifter. Den berörda anmälaren sitter nu med skulder på hundratusentals kronor och ställer frågan om det någonsin tar slut?

"Det går långt över gränsen för hur en myndighetsperson förväntas agera", skriver anmälaren

Samhällsbyggnadschef Niklas Sommelius berättar att han inte har sett den andra anmälan och kan inte uttala sig om dess innehåll.

– Den har jag inte sett och jag kan inte svara utan att läsa vad det rör sig om. Vi får hantera den på samma sätt som den förra, det vill säga att avvakta JO:s beslut. Anmälan är gjord till JO och bollen är där helt enkelt.

Har bygglovschefen fortsatt förtroende från er sida?

– Hon har fortsatt förtroende. Det är Ingrid som är chef och har förtroende tills något annat visar sig, säger Niklas Sommelius.

Publicerad 12 October 2019 06:00