Jennie Nilsson (S) under sitt besök härommånaden i Simrishamn då stoppet av torsk stod högst på agendan.

Jennie Nilsson (S) under sitt besök härommånaden i Simrishamn då stoppet av torsk stod högst på agendan. Foto: André Kvist.

Stoppet av torskfiske fortsätter

Lantbruksministern öppnar för kompensation

ÖSTERSJÖN.

EU-kommissionens förslag att minska fisket i Östersjön nästa år med 23 procent får stöd av Sverige. Samtidigt fortsätter torskfiskarna i Östersjön att ligga i hamn.

Av
André Kvist

På fredagen ställde sig EU-nämnden bakom regeringens inställning att acceptera ett minskat fiske med 23 procent nästa år. Förslaget innebär negativa konsekvenser för fiskenäringen som verkar i alla medlemsländer kring Östersjön, säger lantbruksminister Jennie Nilsson (S), till TT.

– Jag fick stort stöd för den svenska positionen som innebär att vi ska ha ett restriktivt och hållbart fiske över tid. Kommissionens förslag är rimligt att ställa sig bakom. Kommissionen har den här gången tittat på de vetenskapliga råden, och det innebär minskningar på alla kvoter med mellan 10 och 70 procent litet beroende på fisklag och var det är någonstans, säger hon till TT.

Det pågående stoppet av torskfiske i kombination med förslaget att minska fisket överlag kommer få konsekvenser för den svenska näringen.

– Här tittar vi både på vad EU kan göra inom ramen för sin fiskerifond men framför allt vad Sverige kan göra nationellt, både på kort och på lång sikt, säger Nilsson och fortsätter.

– Det kan handla både om kompensation för att man kortsiktigt får förluster för att man måste ligga still, men framför allt mer långsiktiga åtgärder kring differentiering för att säkerställa att man kan fiska när man har bestånd som tål att fiska på igen.

Kommissionens förslag för 2020 reglerar arterna torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta samt i viss mån öring i Östersjön.

Publicerad 11 October 2019 15:13