Lars Schilken och Sara Chaanhing Kennedy från Ystad Stadsteater är redo för en ny skräckinjagande stadstur efter gedigen forskning i stadens mörka historier.

Lars Schilken och Sara Chaanhing Kennedy från Ystad Stadsteater är redo för en ny skräckinjagande stadstur efter gedigen forskning i stadens mörka historier. Foto: André Kvist.

Efter succén – läskiga historievandringen berättar nya kapitel ur den mörka historien

"Ystad är inte en så snäll stad som man kan tro"

YSTAD.

Vid månadsskiftet så är sällskapet vid Ystad Stadsteater tillbaka med sina läskiga stadsturer. Spökvarning som det heter tar dig genom de mörka kapitlen av Ystads historia. "Det finns hur många hemska historier som helst", säger Lars Schilken.

Av
André Kvist

För två år sedan fick glömda gastar och kusliga historier liv på nytt när Ystad Stadsteater genomförde sina historiska vandringar genom Ystads blodiga historia. Nu är man tillbaka med nya berättelser från gamla tider.

I spetsen av vandringen har vi Lars Schilken i sin karaktär Morbid Skröplig som för sällskapet genom berättelserna. Skådespelarkamraterna Sara Chaanhing Kennedy, Johan Lundin och Jessica Aleryd dyker upp längs vägen.

– Man vet ju aldrig vad som dyker upp, det kan komma spöken var som helst. Ystad är inte en så snäll stad som man kan tro, här finns många mörka berättelser. För två år sedan var det en väldig succé och i fjol hann vi inte med men nu är vi tillbaka, säger Lars Schilken.

Berättaren Morbid Skröplig tar publiken runt i stan med start på Stortorget.

Berättaren Morbid Skröplig tar publiken runt i stan med start på Stortorget. Foto: André Kvist.

Materialet är helt nyskrivet efter ett gediget djupdyk i arkiven. Till sin hjälp har man även haft ett antal så kallade "informatörer", Ystadbor med ett genuint intresse för stadens mörkare sidor. Alla händelser är historiskt belagda.

– Det har varit svårt att sålla bland allt material. Sedan gottar vi in oss och det görs inte i en handvändning. Ibland går vi på en nit att vi inte kommer längre, det är inte helt lätt, säger Sara Chaanhing Kennedy

– Det finns hur många hemska historier som helst och man får ju forska en hel del. Sedan har vi fått hjälp från ett antal personer, säger Lars.

Sara är själv i karaktär som häxan Anne Pedersdotter Kasteföl som brändes på i Ystad 1636. Utöver henne blir det möte med bödeln och hans offer, samt många andra skrämmande berättelser.

– Här under Stortorget ligger fortfarande liken kvar efter branden 1569, gruppen kommer nog allt bli rätt skraja, säger Lars i dramatiskt tonläge.

Anna Chaanhing Kennedy gestaltar den häxa som brändes i Ystad 1636.

Anna Chaanhing Kennedy gestaltar den häxa som brändes i Ystad 1636. Foto: André Kvist.

Den 25-27 oktober och 1-3 november genomför man sex föreställningar. Föreställning börjar klockan 18.30 på Stortorget, därefter påbörjas en 45 minuter lång vandring som slutar vid Bäckahästen där föreställningen kulminerar.

Vuxna och barn är härmed varnade, det kan bli riktigt läskigt även för den modigaste och det finns en rekommenderad åldersgräns på 10 år. Teatersällskapet ansvarar inte för eventuella möte med gastar och annat löst folk.

– När vi sminkar oss och står i en mörk gränd och "GAAaaahh" så kan det vara skrämmande även för vuxna. Det är många som ryker till så vi rekommenderar 10 år och att man pratar med de yngsta, säger Sara.

– Det är ju ändå vuxenteater och på kvällen när det är mörkt så, tillägger Lars.

Publicerad 11 October 2019 06:00