Sugrör, engångsbestick och bomullstops är föremål som ska fasas ut.

Sugrör, engångsbestick och bomullstops är föremål som ska fasas ut. Foto: Adobe Stock.

S vill fasa ut engångsplast tidigare: "Det förfular och fördärvar livsmiljön"

Föreslår att en handlingsplan tas fram omgående

YSTAD.

Inköp och användning ska stoppas redan nästa år inom kommunen. Det föreslår socialdemokraten Terese Gran i en motion. Till 2021 ska engångsplast vara avvecklat enligt direktiv från EU.

Av
André Kvist

I slutet av mars kom beskedet från Europaparlamentet. En ny lag förbjuder plastprodukter för engångsbruk från och med 2021. Beslutet var knappast kontroversiellt, hela 560 röstade ja mot 35 som röstade nej, 28 lade ner sina röster.

Den nya lagen kommer minska kostnaderna för miljöförstöring med 22 miljarder euro, den uppskattade notan för plastföroreningar i Europas fram till 2030.

Med denna utgångspunkt har Terese Gran (S) föreslagit att Ystad omedelbart börjar agera i frågan. I en motion vill hon se att kommunen visar framfötterna och förbjuder engångsplast redan 2020.

"Det förfular, fördärvar livsmiljön för djuren och nedbrytningen till mikroplaster skadar även människor. Plast försvinner inte i naturen, utan förslitning och nedbrytning gör att bitarna blir mindre och mindre tills de inte kan ses", skriver hon i motionen.

På ett år uppskattas varje person få i sig drygt ett kvarts kilo plast, främst genom dricksvattnet. Gran vill nu se en handlingsplan för borttagandet av engångsplast. Ett ärende som kommunfullmäktige ställt och skickat vidare till kommunstyrelsen i september.

Dessutom vill hon samarbeta med näringsidkare för att skynda på avvecklingen i god tid innan 2021.

Fakta

Plastprodukter som förbjuds inom EU senast 2021

  • Engångsbestick såsom gafflar, knivar, skedar och ätpinnar
  • Engångstallrikar
  • Sugrör
  • Bomullspinnar i plast
  • Ballongpinnar i plast
  • Plaster som kan nedbrytas genom oxidation (oxo-plaster), snabbmatsförpackningar och expanderad polystyren

Publicerad 10 October 2019 11:45