Prästamosseskolan.

Prästamosseskolan. Foto: Fredrik Magnusson

Femklövern ifrågasätter ledarskapet på Prästamosseskolan

”Sättet som rektorn ger och tar emot kritik är inte rätt”

SKURUP.

Femklövern ifrågasätter ledarskapet på Prästamosseskolan. Oppositionspartierna vill att skol- och utbildningsförvaltningen vidtar åtgärder för att säkerställa ett bra bemötande gentemot eleverna på kommunens samtliga skolor, skriver Ystads Allehanda.

Av
Emma Brännman

I ett initiativärende uttrycker S, MP, L, V och KV oro för att Mackleanskolans oförtjänt dåliga rykte som en otrygg skola riskerar att flyttas över till den nya skolan, om inte ledningen lever upp till värdeord som trygghet och respekt.

– Vi har under en längre tid fått signaler från såväl fackliga företrädare som personal och föräldrar om ledarskapet på Prästamosseskolan. Sättet som rektorn ger och tar emot kritik på är inte rätt, säger Magnus Alm (S) till Ystads Allehanda.

Rektorn på Prästamosseskolan ifrågasattes av bland andra socialdemokratiska politiker redan under rekryteringsprocessen, vilket Lokaltidningen tidigare skrivit om.

Efter ett uppmärksammat Facebookinlägg gjort av rektorn lyfte oppositionspartier åter frågan till skol- och utbildningsförvaltningen hur man skulle säkerställa att barn, föräldrar och varumärket Skurups kommun inte tog skada.

Magnus Alm menar att rektorn, Mattias Liedholm, är ensam om sin typ av ledarskap och att övriga rektorer i kommunen tänker annorlunda om bemötande av elever, personal och föräldrar. Moderaterna i Skurup håller inte med. De gick nyligen ut och kritiserade den låt-gå-mentalitet som de upplever råder inom skolväsendet.

– Det finns ingen låt-gå-mentalitet i skolorna i Skurup. Vi har haft särskilda undervisningsgrupper, vi har stängt av elever när det funnits behov. Men man måste också jobba på ett annat sätt med eleverna. Det hjälper inte att bara skrika på barn, då lyssnar de inte, menar Magnus Alm.

Femklövern vill nu att förvaltningen vidtar de åtgärder som de anser behövs för att ledningen på alla kommunens skolor ska ha ett gott bemötande mot såväl barn och föräldrar som övrig personal.

Mattias Liedholm kommenterar initiativärendet i Ystads Allehanda:

– Som tjänsteman väljer jag att hålla mig till fakta och utöva ett professionellt agerande. Därav lämnar jag till politikerna att sköta politiken och till våra interna processer att sköta verksamheten.

Publicerad 10 October 2019 11:00