Ystad tingsrätt.

Ystad tingsrätt. Foto: André Kvist.

Vallbymordet: Rättegången inledd – åklagarens nyckelbevis kan fälla misstänkt

Männen hade tätt kontakt dagen innan dådet

VALLBY.

Blodspår på ett misstänkt mordvapen kan vara avgörandet som fäller den misstänkta 26-åringen. Denne förnekar fortsatt brott. Dagen innan dådet hade han och offret tät kontakt och har träffats sent på kvällen innan, enligt vittnesuppgifter.

Av
André Kvist

På onsdagen startade rättegången gällande mordet i Vallby den 5 februari i år. Den 26-åriga misstänkta har suttit frihetsberövad sedan dess och var under den första dagen av huvudförhandlingen inte på plats i rättssalen. Han var uppkopplad via länk från häktet.

Kammaråklagare Henrik Steen började med att en kort sammanfattning av vad man anser har skett. Att 26-åringen med uppsåt har utdelat flera knivhugg mot den 55-åriga mannen vilket har bragt honom om livet genom blodförlust. Vidare ska den misstänkta även ha anlagt en brand i den stuga som fanns på fastigheten, medan den äldre mannen var vid liv.

Den misstänkta förnekar brott och försvarsadvokat Johan Länström som anlitades för blott fyra veckor sedan framförde detta för rätten.

Åklagaren redogjorde under de första timmarna för den nära relation som de båda männen hade. Offret ska bland annat ha skrivit "Jag är stolt över att vara din vän" och "Jag älskar dig min vän" bara dagar innan dådet till 26-åringen. Den 4 februari, dagen innan mannen hittades död, hade de båda tätt kontakt i både samtal och meddelande. Dock har båda männens mobiltelefoner inte kunnat återfinnas.

Den misstänkta avbröt åklagaren i rätten två gånger och upprepade att han och offret var väldigt nära vänner.

Den misstänkta avbröt åklagaren i rätten två gånger och upprepade att han och offret var väldigt nära vänner. Foto: André Kvist.

Vad motivet till mordet är fortfarande en gåta när rättegången nu startat. Åklagare Henrik Steen menar att bevisen talar väldigt starkt för att den misstänkta 26-åringen är den som mördat den äldre mannen. Bland bevisen finns vittnen som gör gällande för att de har träffats sent på kvällen den 4 februari. Redan i det första larmsamtalet klockan 10 nämns den misstänktas namn.

Det fordon som 26-åringen äger har hittats i närheten av Simrishamn. Drivmedel har hällts ut och försök till att bränna upp den har dock misslyckats. I fordonet har man hittat DNA från både offret och den misstänkta.

Det viktigaste beviset kan vara själva mordvapnet. Under natten har 26-åringen dumpat sina kläder och en kniv hos en anhörig vid 02.30-tiden. På kniven finns blodspår från den avlidna mannen.

När åklagaren lägger fram sin sakframställan avbryts han två gånger av den misstänkta vilket får rättens domare att skarpt säga ifrån.

Kammaråklagare Henrik Steen.

Kammaråklagare Henrik Steen. Foto: André Kvist.

Efter att ha gått igenom händelseförloppet och den täta kontakt som de två männen har haft dagarna innan mordet inträffade så begär Steen att fortsätta bakom stängda dörrar. Redogörelsen av brottsplatsundersökningen och obduktionsresultatet hålls därför bakom lykta dörrar.

Under eftermiddagen kommer försvaret att lägga fram sin sakframställan som gör gällande att 26-åringen inte ska ha begått detta brott. Rättegången pågår fram till den 23 oktober, med möjlig förlängning till den 25 oktober.

Publicerad 09 October 2019 11:55