Carolina Falkholts väggmålning i Simrishamn innan den målades över.

Carolina Falkholts väggmålning i Simrishamn innan den målades över. Foto: André Kvist.

Konsttävling för att ersätta Falkholts verk skrotas

"I dagsläget skulle detta vara självmord"

SIMRISHAMN.

Carolina Falkholts målning är övermålad till flera hundra personers besvikelse. Samtidigt kommer man inte ersätta väggmålningen med en annan som planerat. Den tävling som tidigare aviserats läggs på is efter protesterna.

Av
André Kvist

Måndagen den 7 oktober målades slutligen Carolina Falkholts verk i Simrishamn över. Detta trots att drygt 600 personer engagerat sig för att få ha den kvar och Mia Gröndahl som lett protesten gjort allt för att stoppa planerna.

– Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle gå så här långt med tanke på den stora opinionen för att behålla verket, sade Carolina Falkholt till Dagens Nyheter.

Chefen för Österlens museum, Lena Alebo, har tidigare gått ut med att väggmålningen aldrig var tänkt att finnas på plats i mer än två år, därefter söktes bygglov för ytterligare två men nu har det gått fem år. Ambitionen när man sökte pengar var att skapa en ny väggmålning med förslag som allmänheten kunde rösta på i jul. Dessa planer har nu fått läggas på is.

– Vår ambition och vårt syfte var att göra en ny målning på platsen i form av en tävling. I dagsläget skulle detta vara självmord och jag vill inte utsätta en konstnär för det drev som kan startas. Vi får dra oss tillbaka och tänka efter lite mer, säger Lena Alebo och fortsätter.

– Planerna var inte så långt framskridna. Vi hade planer på en tävling men ville först vara säkra på att ha ett bidrag i botten för aktiviteterna.

Det finns ju en del som vill se mig uppsagd

De 40 000 kronor som man fått beviljade från Yngve Östbergs fond kommer lämnas tillbaka. Således kan andra söka dessa. Varför man inte håller i pengarna till dess att man kan göra en ny väggmålning grundar sig i rykten om att någon part skulle "sko sig på pengarna", menar Alebo.

Fastighetsägaren HKM har gjort klart att man gärna ser en ny väggmålning men det är oklart när detta kan bli av. Samt om museichefen Lena Alebo är kvar på sin post. Hon berättar att det finns personer som vill se henne sparkad efter historien med Falkholts väggmålning.

– Fastighetsägaren ser gärna en ny målning. De har ju slutliga ordet trots allt. Men då kan vi ansöka igen. Sedan får vi se hur stort förtroende vi har kvar och om jag överhuvudtaget finns kvar på min post. Det finns ju en del som vill se mig uppsagd på grund av besluten vi tagit, berättar hon.

Publicerad 09 October 2019 08:13