Att dansa och aktiveras har blivit ett nästan dagligt inslag på boendet. Gamla låtar väcker minnen av forna dansdagar hos äldre vilket snabbt leder till en svängom.

Att dansa och aktiveras har blivit ett nästan dagligt inslag på boendet. Gamla låtar väcker minnen av forna dansdagar hos äldre vilket snabbt leder till en svängom. Foto: André Kvist & Privat.

Boendet där äldre bjuds upp till spontandans

"Det betyder väldigt mycket, bara att ta några steg"

SKILLINGE.

På äldreboendet Ankaret har aktivitetsgruppen arbetat hårt för att skapa en trivsam tillvaro för de äldre. Spontandans är något som är synnerligen uppskattat och personalen är inte sena att ta en svängom. Även om man vill göra mer för de äldre så är det alltid frågan om pengar något som sätter käppar i hjulet.

Av
André Kvist

På Ankaret i Skillinge finns 31 lägenheter fördelade på tre avdelningar. När vi besöker det särskilda boendet sprakar det i brasan och de äldre tar en vilostund. Aktivitetsgruppen som består av Mona Bjurgard, Helen Areskog och Cissi Jeppsson berättar att dansen varit ett inslag som kommit naturligt sedan många år.

– Det är lite när tillfälle ges, det är ju spontandans. De gamla älskar ju musik och även om de inte kan prata så kan man nå en person med musik. Dansa har vi alltid gjort, säger Helen.

Det blir allt från allsång till dans och bara att lyssna. Somliga har lite lättare att röra sig än andra och kan plötsligt stiga upp och bjuda upp personalen. Även om en äldre är rullstolsburen så hindrar det inte att man tar en svängom.

Förr åkte man till Kulla just för att dansa men det är något som fått vika undan med tanke på kostnaderna. För den äldre generationen är dansen och musiken något som väcker minnen hos de äldre, berättar aktivitetsgruppen.

– De blir på glatt humör och pratar, det berör verkligen. Vissa kan bli lite ledsna när de tänker på tider som aldrig kommer tillbaka, säger Mona.

– Det betyder väldigt mycket, bara att ta några steg, det är värdefullt, tillägger Cissi.

Här tar man några steg i en svängom på det särskilda boendet. Ett inslag som väcker både glädje och saknad hos äldre.

Här tar man några steg i en svängom på det särskilda boendet. Ett inslag som väcker både glädje och saknad hos äldre. Foto: Privat.

Dansen i all ära men här på boendet gör man mycket mer. Allt från gemensam fest och marknad till bingo och högläsning. Man har även fått en modern upplevelsecykeln och en side-by-sidecykeln.

– Varje vecka har vi ju någonting. Snart ska vi ha höstfest och modevisning här, säger Helen Areskog.

Varför är aktiviteter så viktigt?

– Det är väldigt viktigt, sedan är det ju i den mån de äldre kan delta. En dag kan det gå bra och nästa går det inte alls. Speciellt för personer med demenssjukdomar måste det vara på deras egna villkor. Vi märker ju en förändring och en glädje, och att det uppskattas!

Även om boendets personal och äldre varje vecka gör något utöver det vanliga. Så finns det ett stort bekymmer som sätter stopp för många av planerna.

– Det är alltid käppar i hjulet då det inte finns några pengar. Många erbjuder sig att komma hit och spela men det kostar ju och då är det för dyrt, vi ska göra aktiviteter men det ska inte kosta något. Det finns ingen budget, säger Helen.

– Sedan har vi Ankarets vänner som är en grupp som ställer upp och gör aktiviteter, tillägger Cissi.

Oavsett om man tar en promenad eller besöker Skillinge Teater som ligger ett stenkast bort så önskar aktivitetsgruppen att det fanns större möjligheter att skapa mervärde för personer i slutskedet av sina liv. Till dess fortsätter man att spontandansa och hitta på nöjen för de boende här.

Aktivitetsgruppen från vänster Mona Bjurgard, Cissi Jeppsson och Helen Areskog.

Aktivitetsgruppen från vänster Mona Bjurgard, Cissi Jeppsson och Helen Areskog. Foto: André Kvist.

Publicerad 08 October 2019 09:42