Sjukhuset i Simrishamn måste finnas kvar, menar S, oavsett om det är i privat eller egen regi.

Sjukhuset i Simrishamn måste finnas kvar, menar S, oavsett om det är i privat eller egen regi. Foto: André Kvist.

Avbrutna upphandlingen av sjukhuset oroar S

Regionrådet: "Det börjar bli bråttom"

SIMRISHAMN.

Socialdemokraterna oroas av att upphandlingen av sjukhuset har avbrutits. Partiet har hela tiden velat köpa loss det själv och nu är man rädd för vilka konsekvenser detta kan få. "Vi kan inte riskera att Simrishamn står utan sjukhus om ett och ett halvt år", säger regionråd Anna-Lena Hogerud (S).

Av
André Kvist

Den upphandlingen av sjukhuset i Simrishamn som genomförts de senaste månaderna har avbrutits. Det fanns inga bud som uppfyllde kraven, menar allianspartierna. Man ämnar nu börja en ny upphandling och i värsta fall förlänga kontraktet med Praktikertjänst som driver sjukhuset i nuläget.

Detta kontrakt går dock ut den sista april 2021 och Socialdemokraterna ser inte med blida ögon på att vården inte är säkrad för framtiden. Man har hela tiden propsat på att köpa loss sjukhuset och driva det i regional regi.

– Det viktigaste för oss är att det finns ett välfungerande sjukhus i Simrishamn. Därför är det oroande att upphandlingen misslyckats. Det börjar bli bråttom, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressutskick.

Att driva verksamheten i egen regi avvisades av de borgerliga partierna. Men man har fått igenom gehör för att upprätthålla en beredskap att ta över, om även nästa upphandling misslyckas.

– Vi kan inte riskera att Simrishamn står utan sjukhus om ett och ett halvt år. Nu är det dags för regionen att ta ansvar och garantera att verksamheten kan drivas vidare, säger Anna-Lena Hogerud.

Publicerad 07 October 2019 08:42