Glada medlemmar från Christinas wänner, Svaneholms musum och danska Museum Lolland-Falster möttes på Svaneholms slott.

Glada medlemmar från Christinas wänner, Svaneholms musum och danska Museum Lolland-Falster möttes på Svaneholms slott. Foto: Emma Brännman

Internationellt miljonbidrag stärker sydöstskånska slott

En miljon kronor i projektbidrag till Svaneholm och Christinehof

SKURUP/ANDARUM.

De sydöstskånska slotten Svaneholm och Christinehof har nyligen gått med i EU-projektet "South Baltic Manors". Syftet är dels att samarbeta för att stärka de båda slotten som utflyktsmål, dels att locka utländska turister över Östersjön.

Av
Emma Brännman

Projektet sträcker sig över två år, till och med oktober 2021. Genom att ingå i projektet får de båda ideella slottsföreningarna, Christinas wänner och Svaneholms slottsmuseum, bidrag motsvarande drygt en miljon kronor var. Ett mycket välkommet tillskott för två föreningar som annars får kämpa hårt för att gå runt ekonomiskt.

– Vi fick en förfrågan av projektledningen i Tyskland för ett år sedan. De hade valt ut oss på grund av att de tyckte att vårt feministiska perspektiv, där vi lyfter fram Christina Piper, var kul, berättar Mia Gröndahl som är ordförande i slottsföreningen Christinas wänner på Christinehof.

Marie-Louise Arvidsson, Pauline Torehall och Mia Gröndahl från Christinas wänner.

Marie-Louise Arvidsson, Pauline Torehall och Mia Gröndahl från Christinas wänner. Foto: Emma Brännman

När det visade sig att det fanns ytterligare en plats ledig i projektet tänkte föreningen direkt på Svaneholm.

– Vi tror att vi kan ha en stor glädje av varandra. Svaneholms museiförening har ett kulturhistoriskt perspektiv som liknar vårt, båda har anknytning till 1700-talets Skåne. Och så har de förträffligt trevliga människor i museiföreningen, säger Mia Gröndahl.

Genom projektet får de båda slottsföreningarna också partners i Danmark, Tyskland, Polen och Litauen. Förhoppningen är att kunna dra nytta av sina utländska kollegor så att även utländska besökare får upp ögonen för de skånska slotten.

– Som ett första steg kommer vi att erbjuda våra besökare att uppleva två slott på en biljett och möta två av Skånes mest spännande gestalter. Vi lyfter fram Christina Piper och Rutger Macklean under det roliga begreppet "utbölingarna som förändrade Skåne", berättar Mia Gröndahl.

Även om Rutger Macklean bara var tio år när Christina Piper dog 1752 har de många beröringspunkter. Båda flyttade till Skåne i vuxen ålder för att ge livet en ordentlig omstart och kom på kuppen att förändra Skåne avsevärt.

– Vi gör nya satsningar för skolelever med start nästa säsong. Bland annat syr vi upp en 1700-talets klädkollektion för en hel skolklass och sätter ihop ett rollspel. Det finns inget bättre sätt att lära sig historien än att få uppleva den. Nu hoppas vi att även kommunerna ska förstå vilka fina kulturarv som slotten är, säger Mia Gröndahl.

Gunni Blixen, Svaneholms slottsmuseum.

Gunni Blixen, Svaneholms slottsmuseum. Foto: Emma Brännman

Satsningen på skolklasser anammas även på Svaneholm.

– Bara att få den här kunskapsutväxlingen med alla som ingår i projektet är otroligt för oss. Att vara del av ett internationellt samarbete är väldigt intressant, säger Gunni Blixen som är vice ordförande i museiföreningen på Svaneholm.

– Sverige har spelat en viktig roll i Europa genom historien och det finns många beröringspunkter med flera av de andra slotten som ingår i projektet. Vår primära satsning nästa säsong är att vi över huvud taget håller öppet. Nu ska vi successivt bygga upp en kunskapsbank tillsammans med de andra, säger Bruno Lindquist, ordförande i museiföreningen.

Bruno Lindquist, ordförande Svaneholms slottsmuseum, är mycket glad för det nya samarbetet.

Bruno Lindquist, ordförande Svaneholms slottsmuseum, är mycket glad för det nya samarbetet. Foto: Emma Brännman

Publicerad 06 October 2019 07:00